Prirodni lijek za hemoroide | Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi su jedno od najrasprostranjenijih oboljenja. Prema starističkim podacima od hemoroida pati 12% stanovništva, a od svih bolesti debelog crijeva oni čine 40%. Podjednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca.

U uzrastu od 25 - 50 godina ih ima najviše. Za liječenje vam preporučujemo prirodni lijek za hemoroide od mješavine krompira i maslinovog ulja.

Sastojci prirodnog lijeka za hemoroide:
-1 krompir
-kašikica maslinovog ulja

Upotreba kod liječenja vanjskih hemoroida:

Krompir narendati i posuti maslinovim uljem. Prstohvat tako pripremljenog krompira stavimo na gazu i naslonimo na anus. Oblogu držimo cijelu noć i ujutro skinemo.

Upotreba kod liječenja unutrašnjih hemoroida:

Krompir isjećemo na kolutove. Od jednog koluta napravimo štapić. Otkinemo komad sa lijeve i sa desne strane i ono što ostane u sredini treba da izgleda kao štapić. Njega malo nauljimo maslinovim uljem. Tako pripremljen krompir gurnemo u anus i ostavimo preko noći. On će se omekšati i tijekom pražnjenja izacći van.
Hemoroidi u trudnoći

Nemojte se ustručavati poduzeti određene mjere kako biste hemoroide ublažili ili čak izliječili.

Poznato je da trudnoća osim lijepih trenutaka iščekivanja prinove, često nosi brojne tegobe, a među kojima su i hemoroidi.


Za one koji ne znaju, hemoroidi su proširene, odnosno natekle vene u anusu i oko njega te uzrokuju bol, svrbež i ponekad krvarenje. Osim što mogu biti smješteni unutar i van anusa, mogu biti različite veličine i različitog intenziteta, što određuje koliko će vremena biti potrebno da nestanu, zatim hoće li doći do krvarenja, kojeg intenziteta i tako dalje...

Hemoroidi u trudnoći se javljanju zbog nekoliko razloga:
  • Zbog maternice koja vrši pritisak na vene u zdjelici, što pak uzrokuje njihovo proširenje i nateknuće. 
  • Zatvor, koji je čest kod trudnica, odnosno napor prilikom pražnjenja crijeva. 
  • Povećanje razine hormona progesterona, koje uzrokuje opuštanje stjenki vena, što pak olakšava njihovo oticanje. 

Hemoroidi se često javljaju kod trudnica koje zbog određenih komplikacija u trudnoći moraju mirovati, dakle, zbog dugotrajnog sjedenja, a mogu se također javiti zbog neprimjerene ishrane ili jakog fizičkog napora. Zbog napora, hemoroidi se mogu javiti i za vrijeme samog porođaja.

Liječenje hemoroida u trudnoći

Topla kupka

No, koji god razlog nastanka hemoroida u vašoj trudnoći bio, nemojte se ustručavati poduzeti određene mjere kako biste ih ublažili ili čak izliječili. Kada ste primijetili pojavu hemoroida, odmah počnite s djelovanjem. Napunite kadu toplom vodom i legnite u nju, sa savijenim koljenima, kako bi topla voda lakše došla do rektalnog područja. Topla voda potiče cirkulaciju krvi.

Također, u kupku možete staviti vrećice sa čajem od kamilice jer tanin, koji je jedan od glavnih sastojaka kamilice, smanjuje bol i otekline te potiče zgrušavanje krvi, čime sprečava i krvarenje, ako ono postoji. S obzirom da bi vam trebala vrlo velika količina kamilice da biste napunili kadu, možete staviti i obloge od kamilice. Umjesto kamilice, u toplu kupku možete staviti i šalicu gorke soli.

Oblozi i pripravci

Ukoliko imate teži slučaj pojave hemoroida, koji vas svrbe, peku i bole, simptome si možete olakšati ledom ili nekim sličnim hladnim oblozima. Sve što trebate je napuniti plastičnu vrećicu sa ledom, dobro ju zatvoriti i omotati u ručnik, te sjesti na to. Hladnoća će vam omogućiti dobrodošlo olakšanje. Nema ograničenja u ponavljanju tog postupka, a preporučamo da nakon sjedenja na „hladnom jastuku“, odmah uronite u toplu kupku. Naime, isto kao i kod proširenih vena na nogama, naizmjenična uporaba topline i hladnoće je i više nego poželjna.

Naravno osim kupki, tegobe i neugodu koju izazivaju hemoroidi možete tretirati i raznim biljnim pripravcima.

Hamamelis je savršen za tretiranje hemoroid, jer je poput kamilice bogat taninom. Sve što trebate je komad tkanine natopiti hamamelisom, te premazati područje gdje su vam se hemoroidi pojavili. Vazelin vam također može donijeti određeno olakšanje.

U ljekarnama možete nabaviti E vitamin u tekućem obliku, dok u trgovinama zdrave hrane možete kupiti ulje od pšeničnih klica. Pomiješajte ih međusobno, te premažite područje oko rektuma nekoliko puta na dan.

Jedan od narodnih lijekova protiv hemoroida je topli oblog od naribanog krumpira.

Prevencija i prehrana

Hoćete li dobiti hemoroide u trudnoći ili nećete, jednostavno ne možete znati, no ono što je sigurno, kada ih dobijete, nisu niti malo ugodni. Zbog toga nemojte propustiti prilegnuti nekoliko puta na dan, kako biste smanjili pritisak maternice na zdjelicu, pa tako i vene. No, s druge strane, nikako nemojte zanemarivati redovito vježbanje (za trudnice) i lagane šetnje, kako biste ostali u formi i potaknuli cirkulaciju.

Izbjegavajte podizanje teških tereta.

Redovito radite Kegelove vježbe, kako biste pojačali cirkulaciju u rektalnom području i ojačali mišiće anusa.

Prehrana bogata vlaknima može vam pomoći pri boljoj probavi i prema tome redovitom pražnjenju crijeva, što pak utječe na mogućnost pojave hemoroida.

Kada osjetite potrebu za pražnjenjem crijeva, učinite to jer dugo i namjerno odgađanje može uzrokovati pojavu hemoroida. Nakon stolice, upotrijebite bijeli papir bez mirisa jer svaka dodatna kemikalija može nadražiti područje. Također, možete umjesto toaletnog papira upotrijebiti bebi vlažne maramice.