Čaj od bazge (zove) za prehladu i gripu

Nazivi: crna bazga, bazgovina, baz, crna zova, zova, zovike

Kako biste pobijedili prehladu i ubrzali vrijeme oporavka od gripe, prelijte 1 l kipuće vode preko 10 grama osušenih cvjetova crne bazge. 

Ostavite neka odstoji deset minuta, te procijedite. 

Pijte najmanje tri šoljice na dan, a po potrebi zasladite medom.

Ako radije konzumirate tinkturu, možete ju napraviti u omjeru 1:5 u 25-postotnom alkoholu. Tri puta na dan uzimajte 20 kapi u čaši vode nakon obroka.

Bazga također smiruje bolno i upaljeno grlo, koje uvijek dolazi s prehladom. Stavite 50 grama cvjetova crne bazge u kipuću vodu i kuhajte pet minuta. Kada se ohladi, ispirite usta ovom vodicom ili njome grgljajte pet puta dnevno.


Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje konzumacija crne bazge.

Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme, šarlaha, teškog disanja, početne tuberkuloze i kod svih reumatskih bolesti. Čak se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi izvukao osip i ubrzao oporavak.

Cvjetovi od bazge pomažu kod iskašljavanja, izazivaju znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature.

Pri tom izbacuju toksine iz organizma putem znoja. Ova svojstva čine bazgu idealnim oružjem protiv prehlade i gripe!


Bazga također djeluje antivirusno: mnoga su istraživanja pokazala kako pobjeđuje gripu tipa A i B, te čest herpes simplex virus. Ako se uzme na vrijeme, tj. dok se gripa nije u potpunosti razvila, bazga ubrzava vrijeme oporavka od gripe, a bolesnici su svjesni koliko puno znači samo jedan dan bez povišene temperature.

Čaj od zove sjajan je protiv groznice jer stimuliše rad znojnih žlezda, naročito kada se kombinuje s lipom. Osim toga, podstiče lučenje mokraće, leči neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe, ublažava simptome gripa, upale gornjih disajnih puteva i reume.

Naše bake koristile su cvjetove bazge za ublažavanje upala, opeklina, posjekotina i rana, bilo u obliku čaja, losiona ili masti.

Bazga sadrži eterična ulja, tanin, smolu, invertni šećer, organske kiseline, antocijan, holin i vitamin C. Kora i list također sadrže alkaloid sambunigirin i purgativne smole. U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u plodovima je prisutna jabučna kiselina.

Za vitalno telo

Četiri grozda cvetova zove poparite s pola litre ključale vode, dodajte 50 militara alkohola, poklopite i posle dva sata procedite. Polovinu ove tinkture sipajte kadu, u vodu za kupanje, a polovinu sačuvajte za drugi put.

Za čišćenje krvi

Prelijte 7–8 listića zove sa 2 dl ključale vode i kuvajte na tihoj vatri osam minuta. Čaj procedite, zasladite kašičicom meda i pijte ako imate problema s jetrom, bubrezima, plućima, želucem ili crevima. Ovaj čaj odličan je i za čišćenje krvi.

Za iskašljavanje

Napraviti mešavinu od po 30 g cveta zove, po 20 g cveta belog sleza i komorača. Tri kašike ove mešavine poparite sa 4 dl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji dva sata. Procedite i na svaka dva sata pijte po jednu kašiku.