Prirodan lijek za herpes

Koliko puta vam se dogodilo da osjetite kako vam izbija herpes na usnama? 

Osim toga što boli i pecka, herpes je i estetski problem jer se mora prekrivati, maskirati, a kada se preko njega namaže aciklovir ili cinkova pasta (mast za herpes koju ćete najčešće dobiti u ljekarni) ostaje bijela fleka na licu, jer je riječ o gustoj masti bijele boje. Herpes je posljedica infekcije virusom Herpes simplex i najčešće se javlja na području usta (Herpes labialis).

Ovaj virus se prenosi direktnim fizičkim kontaktom kao što je zagrljaj, poljubac, te upotrebom zajedničkog pribora za jelo ili ličnu higijenu itd.

U trenutku infekcije virusom Herpesa zaražena osoba ne mora imati nikakve simptome, odnosno ne javlja se uvijek vidljivi herpes na usnama. Većina ljudi herpesom se zarazi još u dječjoj dobi, a da to ni ne zna. Nakon prenošenja, virus uglavnom ostaje skriven u živcu u blizini usta ili nosa i čeka svojih 5 minuta. Kada se osoba jednom zarazi, virus je stalno prisutan u organizmu, a na usnama izbija kada dođe do pada imuniteta, nakon prehlade, gripe ili drugih infekcija te uslijed pretjeranog izlaganja stresu, suncu, a kod nekih žena i u vrijeme menstruacije ili kod hormonalnih poremećaja.
Kada osjetite da će vam herpes izbiti, najefikasnije je odmah započeti sa primjenom antivirusnih lijekova i to lokalno; propolis, bijeli luk (češnjak), tinktura matičnjaka te podići imunitet uz pomoć echinacea, propolisa, cinka… Neki doktori preporučaju kompleks vitamina B u mega dozama, a neki pacijenti potvrđuju kako je to zaista učinkovito rješenje. Ako se primjena ovih sredstava započne čim se osjeti izbijanje herpesa, može se spriječiti da uopšte izbije, a ako je već izbio, svakako će pridonijeti njegovom bržem povlačenju. Kod herpesa, kao i kod drugih virusnih infekcija, nema svrhe uzimati antibiotike jer antibiotici ne djeluju na viruse.



No kako liječiti herpes prirodnim putem, odnosno koji su prirodni lijekovi za herpes? 

U ovom članku možete pročitati nekoliko prirodnih recepata koji mogu biti djelotvorni u borbi protiv herpesa:

Bijeli luk (češnjak) s medom – Napravite smjesu od 3 sitno narendana, krupnija češnja bijelog luka i 100 g meda. Ovom smjesom mažite inficirane dijelove

3% Hidrogen – Često ispirajte inficirane dijelove kože 3% hidrogenom

Propolis – Pijte alkoholne ili vodene kapi propolisa, a inficirane dijelove kože mažite uljnim rastvorom propolisa

Ulje od bundeve – Mažite inficirane dijelove 4x dnevno uljem od bundeve koje se može kupiti u prodavnicama zdrave prehrane

Koloidno srebro – Koloidno srebro ima jako antivirusno djelovanje. Može se kupiti u gotovo svim apotekama. Natopite gazu koloidnim srebrom i stavljajte obloge na inficirane dijelove nedelju dana.

So i soda bikarbona – Napravite smjesu od 1 kašike soli i 1 kašike soda bikarbone te dodajte vodu kako bi dobili smjesu gustoće milerama. Mažite 3 puta dnevno.

Heljda – Jednu kašiku heljdinog brašna prelijte sa dvije šoljice proključale vode. Prokuhajte i kada se ohladi smjesom mažite inficirane dijelove kože 2-3 puta dnevno.

Aloe vera – Krupnije listove kaktusa Aloa vera rasijecite uzdužno i naveče stavljajte na oboljele dijelove kože. Obloge pričvrstiti elastičnim zavojem i ostavite da stoje tokom noći.

Menta (Nana) – Jednu kašiku mente (nane) prelijte šoljicom ključale vode i kuhajte na pari 15 minuta poklopljeno. Zatim skinite sa vatre te ostavite poklopljeno još pola sata, pa procijedite i mažite na oboljela mjesta. Istovremeno je dobro piti čaj od mente (nane).

Važno: za jačanje imuniteta – Pijte čaj od ehinacea i čaj od slatkog korijena, jedite veće količine bijelog luka (češnjaka) kojeg možete konzumirati i tako da gutate cijele češnjeve, pijte tablete ženšena, jedite đumbir, japanske gljive: maitake, reishi, shiitake. Konzumirajte i po 200 mg vitamina C te cink i B kompleks. Za doziranje vitamina i minerala konsultujte se sa svojim doktorom ili apotekarom. U slučaju da vam se stanje pogorša ili da se herpes počne učestalo javljati takođe posjetite doktora.