Zelena dijeta

Zelena dijeta rađena je po principu laktovegetarijanske prehrane za osobe koje bi željele skinuti prekomjerne kilograme.

Ova dijeta je dobra za skidanje kilograma, ali i za detoksikaciju, obzirom da je bogata dijetalnim vlaknima koje ubrzavaju probavu i dodatno reguliraju povišen kolesterol.

Osim toga, bogata je vitaminima i mineralima koji su neophodni za snažan imunološki sustav, kao i za općenito održavanje kiselo bazne ravnoteže organizma.

Temeljne namirnice zelene dijete su povrće, voće, žitarice, krumpir, nemasni sir i mlijeko. Mahunarke poput graha, leće, slanutka i soje se vrlo rijetko unose, a meso, perad, jaja i ribe, odnosno proteini, su zabranjeni. Manjak unosa proteina (čak i iz biljnih izvora) u ovoj dijeti je problem za cjelokupno zdravlje organizma.

Zenela dijeta
Sukladno ovoj dijeti, dan je najbolje započeti voćem i to u obliku iscijeđenog voćnog soka bez dodanog šećera. Za doručak pojedite voće po izboru ili miješanu voćnu salatu.

Voćna salata je odličan izbor i za međuobrok, a kako bi ona bila još ukusnija i posebnija, možete ju dodatno začiniti začinskim biljem poput cimeta, metvice ili muškatnog oraščića.

Ukoliko Vam nije to nije to bez dodatka slatkoga, možete ju zasladiti s malo meda (pola čajne žličice), nerafiniranog smeđeg šećera ili slada. Tijekom prijepodneva biste od hrane trebali unositi samo voće.

Općenito se tijekom dijete preporučuje unos žitarica, posebice ječma, prosa, kukuruza, heljde. Svakako vodite računa da je riječ o integralnim žitaricama (kod njih se zadržava vanjski omotač koji sadrži B vitamine, minerale i dijetalna vlakna.

Žitarice nam donose najviše energije u ovoj dijeti, kao i krumpir koji je poželjno konzumirati i zapravo bi obje namirnice trebalo unositi u svim glavnim obrocima. Krumpir se uvijek konzumira kuhan i preporuča se da ga se priprema na salatu ili kao varivo.

Ručak, odnosno glavni obrok u danu, najbolje je započeti sokom od svježeg povrća. Obavezno, u sklopu njega, poslužite kuhanu integralnu rižu ili krumpir. Možete ih kombinirati s povrćem (kuhanim ili pirjanim) u neograničenoj količini. Za pripremu koristite samo vodu, dakle bez ulja ili bilo kakvih drugih masnoća.

Svaki dan se, uz ručak, poslužite s jednom velikom salatom od raznovrsnog povrća (po izboru). Ukusnu kombinaciju čine zelena salata, radič, rajčica, svježi krastavci, mrkva, kupus. Navedeno možete dopuniti kriškom tosta ili integralnog kruha. Večeru također započnite svježim sokom od povrća.

Za večeru se priprema svježa salata od raznog povrća. Izbor povrća s obzirom na dane ili jela nije strogo određen već je kreiranje salata, te kuhanog ili pirjanog povrća uz glavno jelo ostavljeno svakome na izbor. Ulja se gotovo ne koriste kako bi se detoksikaciji učinak dijete naglasio.

Nemojte zaboraviti važnost svakodnevne konzumacije svježeg voća. Vrlo zdravo je bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica, ribiza, a osim njih neka se na Vašem tanjuru nađu i: trešnje, višnje, jabuke, kruške, marelice, lubenica, dinja, ananas, naranče, limun, mandarina, kivi, grožđe.

Kako je ranije navedeno, voće bi se trebalo unositi svježe i u obliku svježe iscijeđenih sokova, bez dodatka šećera. Uvijek je najbolje i najlakše konzumirati voće i povrće koje dobro uspijeva u Vašem podneblju, međutim možete konzumirati i egzotično voće (kao što su ananas, mango, avokado, papaja i sl.) koje je obično skuplja varijanta namirnica.

Zelena dijeta
Kod banana budite oprezni jer sadrže više škroba, energije i kalorija od ostalog voća. Možete ih konzumirati, ali u umjerenoj količini.

Voće u principu jedite samo, s time da bi između voćke i drugog obroka trebalo proći minimalno pola sata razmaka.

Mlijeko i mliječne proizvode s manje masnoća (jogurt, kiselo mlijeko, kefir) također unosite samostalno kao zaseban obrok.

Ponekad se obrok može nadopuniti svježim sirom ili nekom drugom vrstom nemasnog sira. Navedeno je dobro kombinirati s povrćem, najbolje u obliku salata.

Primjer jelovnika:
  • Natašte: jedna čaša svježe iscijeđenog voćnog soka
  • Doručak: voćna salata s pola žličice meda
  • Ručak: jedna čaša soka od rajčice, gusta juha od mrkve sa komadima tikvice i integralnom rižom, kriška tosta sa namazom od svježeg sira ili graha, salata od svježeg kupusa
  • Međuobrok: jedan jogurt
  • Večera: jedna čaša soka od mrkve, šopska salata

Zelena dijeta je prije svega namijenjena detoksikaciji organizma gdje se kao posljedica događa i gubitak kilograma. U dijeti nedostaje adekvatan unos proteina, čak niti mahunarke (soja, leća, grah i dr.) nisu zastupljene iako su biljnog podrijetla. Nizak unos proteina može dovesti do nedostatka proteina, slabljenja imunološkog sustava te slabije sinteze stanica.

Dijeta je bogata dijetalnim vlaknima koja pospješuju proces detoksikacije, reguliraju probavu i pomažu sniženju visokog kolesterola.

Unosi se mnogo minerala koji su ključni za održavanje kiselinsko-bazne ravnoteže u organizmu koja je u modernog čovjeka uglavnom pomaknuta na stranu stvaranja kiselina, a unos minerala često je prenizak.