Proljetna alergija | Alergija na polen | Lijek protiv alergije

Ponekad tijelo pogrešno protumači da je bezazlena stvar iz okoline (npr. polen) opasnost i pokrene neprimjereno burnu odbrambenu reakciju. Takva reakcija preosjetljivosti naziva se alergija

Najčešći oblik alergije je alergija na polen, koja se još naziva i polenska kijavica.

Obično počinje u martu i može trajati sve do kraja oktobra, a uzrokuje je polen trava, drveća i korova.

Alergija - simptomi:
  • crvene, suzne i nadražene oči
  • kijanje
  • curenje vodenog sekreta iz nosa
  • natečenost nosne sluznice
  • svrab i crvenilo u nosu
  • nadražajni suhi kašalj
  • otežano disanje
  • urtikrija (crvenilo kože, kontaktni dermatitis)
proljetna alergija, alergija na polen

Kako se boriti protiv alergije:
  • redovino čistite i mjenjajte filtere u klimatizacijskim uređajima
  • izbegavajte otvorene prostore za vrijeme najveće koncentracije polena
  • prostorije provjetravajte tokom noći
  • prije spavanja se istuširajte i operite kosu
  • izbjegavavajte dim cigarete

Klima i alergije:

Ove će sezone, hiljadu osoba koje pate od alergija biti izložene najvećim koncentracijama polena izmjerenima u posljednjim decenijama. Za to je dobrim dijelom krivo globalno otopljavanje, ali prema mišljenju stručnjaka najgore tek treba doći.

alergija, kalendar

Prirodni lijekovi protiv alergije na polen:

Neugodni i užasni simptomi alergije na polen, od curenja nosa do svrbeža i suzenja očiju, poznati su milionima ljudi širom svijeta, alergičnim na polen. Ovdje su neki od najboljih prirodnih lijekova i zaobilaznica za one koji pate od peludne groznice.

Ljekovita svojstva meda poznata su hiljadama godina, a pozitivni učinci nisu izostali ni kada govorimo o alergiji na polen. Konzumacijom meda pojačava se imunitet tako da će Vaše tijelo postati manje osjetljivo na polen. Ovo znači da je med potrebno konzumirati tokom cijele godine, posebno tokom mjeseci prije sezone cvjetanja, kada dolazi do najsnažnijih alergijskih reakcija. Jako je bitno da je med koji konzumirate prirodan i domaći, potpuno neprerađen.  Sirovi neprerađeni med sadrži polen, propolis, saće i različite enzime. Među enzimima koji se mogu naći u medu je primjerice amilaza, enzim iz grupe hidrolaza koji pomaže pri varenju škroba i ugljikohidrata.  Med koji nalazimo u super marketima lijepo izgleda u teglama i može biti jako primamljiv, ali je nažalost u većini slučajeva prerađen, upravo zbog toga da dobro izgleda na policama u trgovinama, pa je izgubio neka ljekovita svojstva. Naša preporuka Vama je da ako je moguće odete do najbliže radnje koja prodaje prirodnu i neprerađenu hranu i kupite kvalitetan domaći med koji jeste skuplji ali se isplati, jer ulažete u Vaše zdravlje.

Pored meda, postoji i nekoliko prirodnih biljnih lijekova koji će ublažiti reakciju na alergene. Poznati su ljekoviti učinci biljaka kopriva i lopuh.  Istraživanja pokazuju da kopriva pozitivno djeluje na imunitet kroz svoju sposobnost da poboljša - aktivira odbrambene mehanizme tijela i smanji koncentraciju hemikalija proizvedenih kao odgovor imunološkog sistema na alergens, kao što je hormon prostaglandin. 

Ovo ipak ne znači da će kopriva izliječiti alergiju na polen, već samo da će ublažiti tjelesnu reakciju na polen. Najbolji način konzumiranja koprive je kao čaj, a uz učinak na ublažavanje alergijske reakcije, kopriva ima i diuretski učinak, djeluje preventivno na nastanak bubrežnog kamenca, te zahvaljujući sadržaju željeza, doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Probajte ukusnu kombinaciju čaja od koprive i domaćeg meda. Lopuh je biljka krupnih širokih listova, na našim prostorima poznata i pod nazivom repuh ili repušina. Uz poznate terapeutske efekte kod bolova u mišićima i migrene, pozitivno djeluje i na alergije. U mnogim novijim studijima je naročito pokazala sposobnost u liječenju alergije na polen. Možete je pronaći u čajevima ili kao biljni ekstrakt u tabletama.

Crveni luk se također pokazao kao dobar pomagač u jačanju imunološkog sistema i kao takav može pomoći kod alergije na polen. Podsjećamo, alergija na polen je neuobičajeno burna reakcija imunološkog sistema na faktore iz okoline. Luk sadrži hemijski kvercetin, jak antioksidant koji, kao jedan od najaktivnijih biofalvonoida, pokazuje raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da kvercetin djeluje antialergijski, protuupalno, antireumatski, antivirusno i antikancerogeno, a pozitivni su učinci i na razvoj dijabetesa. Luk možete konzumirati u različitim jelima ili kao dodatak u salati.

U rješavanju problema s polenom u više ili manje uspješno koriste se metode nanošenja kreme ili vazelina u nosnice, kako bi se spriječilo unošenje polena u organizam. Ako namažete dobar sloj ujutro, biti ćete zaštićeni od polena negdje do ručka. Potrebno je saprati i ponovno nanositi kremu ili vazelin. Ovaj način Vam je posebno od koristi ako ste negdje na otvorenom ili u parku gdje znate da će biti visoka koncentracija polena.

Postoje razni dokazi da konzumiranje veće doze vitamina C pomaže kod alergije na polen. Ustanovljeno je da dnevnim unosom  1 - 2 grama vitamina C znatno pomaže u sprječavanju alergije na polen, a također vrijedi pokušati i sa cinkom kao dodatkom vitamina. Probajte dnevno konzumirati 25 - 30 grama u obliku citrata.

Da bi se smanjila tjelesna reakcija na polen, potrebno je voditi brigu o zdravlju, izbjegavati rafinirani šećer i ne pretjerivati u ishrani.

Ukoliko imate kakvih pitanja i nejasnoća ili ipak želite podijeliti svoje iskustvo u vezi s ovom temom obratite nam se ispod u komentar. Vaš Prirodni Lijek!