Prirodni antibiotik - čaj od đumbira

PRIRODNI ANTIBIOTIK- ČAJ OD ĐUMBIRA

Pomaže protiv mučnine i grčeva , đumbir je odličan i za prehlade, djeluje kao prirodni antibiotik kod upale grla ,ublažuje kašalj, jača imunitet a sa kombinacijom limuna i meda povećava se dejstvo ovog napitka protiv navedenih simptoma

-2 čaše vode
-4 -6 tankih kriski đumbira
-sok od pola limuna
-2 male kaš. meda

Staviti vodu da prokuha.
U medjuvremenu oguliti đumbir i isjeći na 4- 6 tankih kriški.
Ubacite kriške u prokuhalu vodu i pustite da malo stane.
Iscijediti sok od pola limuna i dodati zajedno sa 
2 kas. meda u čaj.
Promiješati i popiti jos toplo.

ZA STOPIRANJE PREHLADE
Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.
Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuva se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.

ZA BOLJE VARENJE I DETOKSIKACIJU ORGANIZMA
Napravite sami bezalkoholno pivo koje je istovremeno osvježavajuće i dovoljno “ljuto” da i najobilniji obrok možete svariti bez kapi alkohola, a ujedno je odličan napitak za detoksikaciju. 

Pivo od đumbira:

½ šolje grubo naribanog đumbira (možete ostaviti koru, samo je dobro operite) (oko 120 ml)
¼ šolje soka od limuna (oko 2 - 3 limuna tj. 60 ml)
Korica od limuna, ribana (limun prethodno dobro oprati)
5 – 7 velikih kašika smeđeg šećera
4 šolje mineralne vode (1 l)


Grubo naribajte đumbir i limunovu koricu pa ih pospite šećerom. Iscijedite sok od limuna i prelijte đumbir te dodajte vodu. Ostavite 10-ak minuta, pa zatim procijedite u velike krigle za pivo i poslužite s puno leda i nekoliko listova svježe nane. 

Umjesto mineralne vode možete staviti i običnu vodu. Ovaj napitak od đumbira s običnom vodom sobne temperature, bez leda i s medom umjesto šećera je ujedno i ljekoviti napitak protiv prehlade i gripe. Najbolje ga je popiti na prvi znak prehlade.

Uz svaki obrok pojedite mali komadić svježeg đumbira. To će poboljšati varenje, a i doprinijeti procesu čišćenja organizma.

Mješavina ribanog i mljevenog đumbira sa medom i toplom vodom se pokazala kao jedan od boljih lijekova protiv migrene te vam toplo preporučujemo ovaj napitak. Osim 
toga, ovaj čaj će vam pomoći i da se ugrijete tokom hladnih zimskih dana.

Preporučuje se 3-4 čaše ovog napitka dnevno .