Životni eliksir za dugovječnost

ŽIVOTNI ELIKSIR
Peršun je idealno sredstvo za prevenciju osteoporoze i za jačanje kostiju, te sadrži fluor i bor. Danas se za liječenje najčešće koristi čaj od listova peršuna ili sok od korijena.
Eliksir:
U jednu litru domaće rakije grubo isjeckati jednu vezicu peršina i korjena te 4-5 češnja češnjaka. Ostaviti da odstoji desetak dana potom procijediti. Piti ujutro po jednu malu čašicu, a može i uvečer prije spavanja.

Čaj za razne tegobe
Pedeset grama svežeg peršunovog lista prelijte jednim litrom proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte tri-četiri šolje (po 2,5 decilitra) tokom dana. Čaj pomaže kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće i reguliše menstruacijski ciklus.

Čaj za pročišćavanje bubrega 
Šaku svežeg peršuna ubacite u dve šolje proključale vode i pričekajte da se ohladi. Čaj ocedite i čuvajte u frižideru. Pijte sat pre obroka i jedan sat pre nego što legnete da spavate.

Sirup za jačanje živaca
Potrebno je: 1 kg bagremovog meda, 2 dl soka od korena i lista peršuna, 5 dl soka od maline. Priprema: sastojke dobro izmešati. Upotreba: uzimati tri puta po jednu kašiku pre jela.


Vino:
(kod oboljenja srca i angine pektoris)
12 grančica peršina, 1l bijelog vina, 2 žlice jabučnog octa, 30 dkg. Meda od ružmarina.
Priprema:
Grančice peršuna staviti u bijelo vino i dodati 2 žlice jabučnog octa. Kuhati 10 minuta na laganoj vatri, procijediti. Dodati med i ponovo staviti lagano kuhati još 5 minuta. Kad se malo ohladi uliti u boce.
Upotreba: uzimati 3 puta po jednu žličicu prije jela.

Čaj od Peršina:
(za jačanje potencije):
100 g. Korijena peršina, 100 g. Sjemena peršina.
Priprema: Od mješavine uzeti 2 čajne žličice i kuhati 5 min. U 2 dcl. vode. Poklopiti, pustiti da odstoji 1 sat i procijediti. Zasladiti medom od kadulje ili ružmarina.
Upotreba: Piti navečer, a može i 2-3 puta dnevno. Uz ovaj čaj piti i 1 dcl. soka od celera u malim gutljajima.

Čaj za pjevačice i pjevače:
U šalici vode kuhajte žlicu isjeckanog peršinovog lista. Procijedite, i kad je čaj mlak dodajte mu malo limunovog soka i žličicu meda.
Taj se čaj preporučuje pjevačima, govornicima i prosvjetnim radnicima jer poboljšava glas (djelujući na glasnice). Treba ga piti u malim gutljajima, sat vremena prije nastupa.

Peršin za žene predstavlja pravi lijek, jer ima estrogeno djelovanje, te pojačava libido, a žene ga koriste i za omekšavanje grudi u vrijeme dojenja i za veću mliječnost, za izazivanje mjesečnog ciklusa, te za olakšavanje poroda.

Kada je potreban oprez? 
Peršun nije sasvim bezopasna biljka. Pre svega, njegovo korišćenje tokom trudnoće mora da bude kontrolisano i dozirano. Kao lek za bubrege ne sme da se uzima bez odobrenja lekara, a peršunovo ulje (Oleum petreselini) sme da se upotreblajva samo prema lekarskom receptu. Ono dobro deluje kod krvi u urinu, za ispiranje mokraćnih kanala, kao i kod kamenca u bubregu i bešici.

Za spoljašnju upotrebu, primenjuje se kao zaštitno sredstvo protiv insekata. Međutim, eterično ulje može da ima i neželjene učinke. Sastojci miristicin i apiol su u malim količinama veoma delotvorni, ali u većim količinama mogu da imaju toksično delovanje (iritacija gastrointestinalnog trakta, oštećenje jetre, aritmije, jake kontrakcije...).

Dobro je znano njegovo diuretično djelovanje zahvaljujući eteričnom ulju koje podražuje bubrežnu nakapnicu, međutim takvo je djelovanje kontraindicirano kod upale bubrega, kad se peršin ne smije uzimati.Eliksir:

U jednu litru domaće rakije grubo isjeckati jednu vezicu peršina i korjena te 4-5 češnja češnjaka. Ostaviti da odstoji desetak dana potom procijediti. Piti ujutro po jednu malu čašicu, a može i uvečer prije spavanja.