Čudesna kombinacija meda i vode: 9 korisnih svojstava

Topla voda i med imaju  fantastičan uticaj na vaše zdravlje i ljepotu.

Vjerovatno ste već čuli da je čaša tople vode idealan napitak za početak dana,
kao i da med povoljno utiče na vaše zdravlje.

A da li ste znali  da kombinacija tople vode i meda ima višestruko povoljan uticaj na vaše zdravlje.

1.
Pomaže vam da smršate. Šećer koji se nalazi u medu je prirodan i predstavlja zdrav izvor kalorija. Ne samo to, već će ova kombinacija umanjiti povećanu želju za slatkišima.

2. Poboljšava varenje.  Med i voda mogu regulisati rad sistema za varenje. Antiseptična dejstva meda utiču povoljno na varenje, a kombinacija sa vodom omekšava stolicu.

3. Ojačava imunitet. Med ima nevjerovatnu sposobnost neutralisanja bakterija. Naročito se preporučuje organski med koji ima najviše enzima minerala i vitamina koji se bore protiv bakterija. Med je i odličan antioksidant, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

4. Smanjuje alergije. Prirodni med iz vašeg podneblja može pomoći organizmu da se navikne na polen. U ovom slulčaju voda nije obavezna, ali dodatna hidratacija nikako ne može da škodi.

5. Podiže energiju. Ne morate da posežete za kafom da biste se razbudili – promješajte malo meda u toploj vodi. Ova zdrava kombinacija vam takođe može vratiti polet i energiju.


6. Umiruje upalu grla i ublažava kašalj. Sudeći prema preporuci čuvene klinike Mejo, topla voda i med mogu ublažiti iritaciju grla i umiriti kašalj.

7. Detoksikacija. Med i voda će pomoći vašem organizmu da se riješi otrova. Dobra probava, na koju takođe utiče med, je zaslužna za detoksikaciju organizma. Još bolje rezultate ćete dobiti ako medu i vodi dodate i limun. Kiselina u limunu utiče pozitivno na funkcije enzima i stimuliše rad jetre.

8. Umanjuje gasove. Osećate se naduto i imate gasove? Pomoć potražite u toploj vodi i limunu.

9. Poboljšajte zdravlje. Ne samo da će topla voda i med poboljšati hidrataciju, već će povećati i nivo dobrog holesterola i smanjiti rizik od srčanih oboljenja.