Košpice od lubenice lijek

Tokom konzumiranja lubenice većina ljudi odstranjuje i baca sjemnke. Oni koji to ne rade u jednom dijelu pomažu svojoj probavi ali to je na žalost sve. Same sjemnke prilikom prolaska kroz probavni trakt ostaju netaknute i samo pomažu mehanički boljoj probavi ali većina njihovih korisnih sastojaka ostaje neiskorištena. Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći kako bismo došli do dragocjenog sadržaja. 

Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u lečenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu. .

Sjemenke lubenice sadrže supstancu citrulin koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova te povoljno djeluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije , angine pectoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.


Još je čuveni Edgar Cayce otac holističke medicine napisao početkom dvadesetog vijeka da su košpice lubenice zdravi sastojak posebno upotrebljiv za liječenje bubrega i mokrećne bešike. Prema Cayecu korištenje čaja od svježih košpica lubenice je sjajan diuretik i preporučuje se za uklanjanje kamenčića i pjesaka u bubrezima, te čišćenje mokraćnog mjehura, bubrega i mokraćnih kanala. Cayece preporučuje sljedeći recept: Koristi se 4 kašike isključivo svježih košpica lubenice koje se izdrobe ili isjeckaju mlinom te kuhaju 15 minuta u 2 litra vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana a treći dan se pravi pauza. Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima dva dana korištenja sa jednim danom pauze.


Jedan od najboljih lijekova za tretiranje bakterije eserihije coli u urinarnom traktu te tretirannje i prevenciju parazita u crijevim predstavlja voda napravljena od košpica lubenice. Potrebno  vam je 30 – 40 košpica lubenice svježih ili osušenih. Prije nego ih primjenite potrebno ih je isjeckati ,zdrobiti ili istucati. Ova količina stavi se u 1 litar vode i kuva desetak minuta. Kada sa ohladi tečnost se može držati u frižideru i trebate je piti svaki dan.

Možete je mješati sa sokom ili nekim drugim ukusom ako vam je tako lakše. Tečnost u količini od najmanje jedan litar na dan potrebno je piti od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci sve dok bakterija potpuno ne isčezne. Recept je pogodan kako za djecu tako i za odrasle. Tokom ljeta pripremite i nakupite dovoljnu količinu sjemenki kako bi ih imali raspoložive za dugotrajno korištenje u toku peridoa kada lubenice nisu dostupne.

Sličan recept koristi se i za tretiranje prostitisa jedne od najčešćih boljki muškaraca posebno onih starijih od 40 godina. Potrebno je uzeti dvije kašike osušenih i samljevenih sjemenki lubenice i preliti ih sa pola litre ključale vode. Nakon pola sata stojanja tečnost se odmah konzumira a potrebno je popiti ovu dozu svaki dan u periodu od nekoliko sedmica. Prvi pozitivni rezultati na prostati osjete se već nakon desetak dana.

Košpice lubenice preporučuju se i za jačanje srca kao i mišićne strukture u tijelu. Korištenje košpica bilo u obliku čaja ili grickalica preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, te za sjaj zategnutost i ljepotu kože. Sjemenke lubenice odličano su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca. Čaj od sjemenki preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Košpice lubenice sjajn su izvor magnezijuma, željeza, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, potazijuma, mangana, niacina, te poluzasićenih i mnozasićenih zdravih masnoća.