Ljute feferone

Ljuti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja raka prostate, objavili su naučnici u stručnom medicinskom časopisu Aerzte-Zeitung, a grupa američkih farmakologa nedavno je tvrdila da sastojak u ljutim feferonima - kapsaicin, ima antikancerogene efekte i kod tumora gušterače.
Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, uzrokuje programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) tumorskih ćelija prostate, ali i gušterače.

Apoptoza je normalan proces koji omogućuje da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.Feferoni pospješuju sagorijevanje kalorija. Dobri su za apetit i pomažu u čišćenju probavnog sustava, održavajući ga zdravim i efikasnim. Oni su također iznimno dobri u liječenju depresije jer potiču stvaranje hormona sreće - endorfina.

Američki naučnici su miševima s rakom prostate davali kapsaicin, koji je efikasno napao kancerogene stanice. Kapsaicin je izazvao umiranje tumorskih stanica i znatno smanjio veličinu tumora.
Odrasli pacijent bi trebao uzimati oko 400 miligrama kapsaicina tri puta sedmično, odnosno od tri do osam ljutih papričica.

Infekcije
I čili paprika i češnjak mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Studija objavljena u lipnja 1996. u Journal of Ethnopharmacologyju istražuje antibakterijski učinak čili paprika, koje su najčešće korištene u medicini drevnih Maja. Istraživači su otkrili da čili paprike inhibiraju pet vrsta bakterija. Ljute paprike ponekad se koriste kao homeopatski lijek za infekcije uha. Laboratorijske studije o češnjaku su pokazale da ovaj začin ima antiparazitska, antifungalna i antibakterijska svojstva. I ljuta paprika i češnjak mogu poboljšati imunološki sustav, omogućujući bolju borbu protiv infekcija. 



Mršavljenje
Još je 1999. u British Journal of Nutritionu objavljeno istraživanje o odnosu konzumacije feferona, apetita i unosa kalorija. Sudionici istraživanja su za doručak i ručak jeli predjelo koje je sadržavalo ljutu crvenu papriku. Istraživači su zaključili da konzumiranje ljute paprike suzbija apetit i smanjuje ukupan unos kalorija kod Japanki i muškaraca bijele rase. Studija objavljena 2006. godine u American Journal of Clinical Nutritionu pokazala je da konzumacija feferona poboljšava razinu šećera u krvi i inzulina nakon obroka. Obje studije pokazuju da konzumacija ljutih paprika može biti korisna za liječenje pretilosti. 

Malo opreza
No, sa Sveučilišta Maryland Medical Center upozoravaju da ljute paprike mogu povećati izlučivanje želučane kiseline, povećati rizik od krvarenja i smanjiti učinkovitost aspirina. Dakle, ako imate problema sa želucem, crijevne probleme ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, kao što je aspirin, posavjetujte se s liječnikom o konzumiranju začinjene hrane.