Čajevi za savršeno žensko zdravlje

Čaj od breze

Smatra se jednim od najboljih diuretika jer ima vrlo blago djelovanje i ne nadražuje bubrege;
pomaže u liječenju upalnih procesa mokraćnog sustava, problema s bubrezima;
uklanja višak vode iz tijela pa se preporučuje piti čaj za vrijeme PMS-a (5-7 dana prije menstruacije);
pospješuje izbacivanje štetnih tvari iz organizma i pomaže pri uklanjanju celulita.

Način pripreme:
Žličicu lista breze prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 15 minuta. Procijedite i uzimajte tri puta na dan.

Čaj od vrkute i stolisnika
Zaustavlja krvarenje, čisti krv, jača želudac i jetru; pospješuje cirkulaciju, regulira menstrualni ciklus te ublažava bolove, uključujući i bolove u grudima. Nadalje, liječi gljivične infekcije, upalu mokraćnog sustava, bijelo pranje i upalu jajnika, djeluje protiv cisti na jajnicima, ublažava neugodne simptome PMS-a, menopauze i klimakterija; uravnotežuje hormone, jača maternicu te time smanjuje sklonost pobačaju; jača cijeli spolni sustav.

Način pripreme:
Pomiješajte stolisnik i vrkutu u jednakim omjerima. Za jednu šalicu čaja prelijte žličicu mješavine s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, zatim procijedite. Po želji se može zasladiti medom. Piti 2-3 šalice dnevno (ovaj je čaj najbolje piti redovito, s tek povremenim pauzama).

Napomena:
Nakon šest tjedana redovitog uzimanja napraviti pauzu od četiri tjedna. Ovu čajnu mješavinu ne bi smjele konzumirati trudnice. Uzimanje same vrkute preporučuje se za vrijeme trudnoće jer osnažuje spolni sustav i sprječava komplikacije pri porođaju.


Čaj od gospine trave
Umirujuće djeluje na živčan sustav, održava razinu serotonina normalnom, liječi poremećaje spavanja, uklanja umor, tugu, bezvoljnost i melankoliju. Budući da djeluje na hormone, odlična je za uklanjanje simptoma PMS-a i menopauze (posebice čestih promjena raspoloženja), dobra je protiv svih ženskih bolesti, uklanja menstrualne grčeve, liječi anemiju i još mnogo toga. Može se davati djevojčicama u pubertetu kako bi im pomogla u pravilnom razvoju spolnih organa.

Način pripreme: 
Veliku žlicu gospine trave prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, procijedite te pijte tri puta na dan.

Napomena: 
Čaj treba piti 6-8 tjedana bez prestanaka i onda napraviti pauzu od 3 tjedna, nakon čega se ponovno može piti. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko tjedana. Dok ste pod terapijom, ne izlažite se suncu jer je biljka fototoksična – može izazvati stvaranje pigmentacijskih mrlja na koži. Također, poništava djelovanje kontracepcijskih pilula.

Čaj od tahebo kore 
Pomaže u liječenju gotovo svih bolesti. Jača organizam, daje energiju i snagu, regulira tjelesnu težinu, djeluje protiv gotovo svih bolova, pa tako i menstrualnih; sadržava tvari koje su dokazane kao preventiva protiv raka; organizam oslobađa toksina i djeluje kao antioksidant (drugim riječima, pomlađuje); jača obrambene snage organizma; djeluje protiv upalnih procesa mokraćnog i spolnog sustava, spolnih bolesti i anemije. Preporučuje se kod kroničnih bolesti (bronhitis, herpes, kožne bolesti, rak…), u stanjima iscrpljenosti i stresa te općenito za održavanje dobrog zdravlja.

Način pripreme: U litru kipuće vode stavite veliku žlicu kore i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Čaj mora odstajati još najmanje 20-25 minuta kako bi kora pustila sve korisne tvari i aromu. Čaj od kore taheba mora se kuhati u staklenoj posudi jer u doticaju s metalom gubi ljekovito djelovanje. Za miješanje upotrijebite staklenu ili plastičnu žličicu, a za cijeđenje plastično cjedilo ili gazu.

Napomena: Za održavanje zdravlja i kao prevenciju od gripe i prehlade piti jednu šalicu čaja ujutro i navečer. Za liječenje i vraćanje organizma u formu piti 2-8 šalica dnevno. Čaj je vrlo ukusan i ima blagi miris vanilije. Bez obzira na snažno djelovanje, zapravo je vrlo blag i može se piti neograničeno bez pauze. Može se piti i navečer prije spavanja.

Čaj od rusomače
Regulira menstrualni ciklus, smanjuje i zaustavlja menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice te ih obnavlja (vraća spuštenu i oslabljenu maternicu u prirodan položaj nakon porođaja i kod starijih žena), pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika; ublažava tegobe klimakterija i menopauze, regulira visoki i niski krvni tlak.

Način pripreme: 
Žličicu rusomače prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite i pijte 2-3 puta na dan. Za ublažavanje PMS-a i menstrualnih tegoba piti 6 dana prije i za vrijeme menstruacije.
Da biste smanjili i zaustavili prejako menstrualno krvarenje, pripremite čaj na sljedeći način: dvije velike žlice rusomače prelijte s 2,5 dl kipuće vode, pustite da odstoji 10 minuta i popijte naiskap. Najkasnije u roku od sat vremena zaustavit će prejako krvarenje. Ovako pripremljen čaj pijte samo drugi i treći dan menstrualnog ciklusa, kada je krvarenje pojačano. Nije baš ukusno, ali kaže se da što je gori okus, to je bolji lijek. Dovoljno je popiti jednu šalicu dnevno, a po potrebi može i više.

Napomena: Budući da rusomača ne sadržava štetne tvari, može se uzimati dugo bez pauze. Ne smiju je konzumirati trudnice jer izaziva kontrakcije maternice, što može uzrokovati preuranjene trudove.