Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.

Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina.

Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose električne impulse u slušni živac. Kada slušate glasnu muziku, ćelije tih dlačica su ozbiljno ugrožene.

Mehanizam oštećenja sluha je sličan mehanizmu kojim stalno hodanje po travnjaku može oštetiti travu. Ukoliko ponekad pređete preko travnate površine, to neće oštetiti travu, jer će ona imati vremena da se oporavi do vaše sljedeće šetnje. Međutim, ukoliko često hodate po travi, na kraju ćete vjerovatno umjesto zelene vidjeti crnu boju zemlje. Dakle, niti (dlačice) u vašem uhu se oštečuju na sličan način. Glasnija i češća izloženost buci ozbiljno narušava vaš sluh.



Europska komisija naglašava da se mladež mora paziti jer više od pet sati slušanja muzike glasnije od 89 decibela može trajno oštetiti sluh. EK je zatražila istraživanje kojim bi se dokazalo da glasni zvukovi, kakve proizvode uređaji poput mp3 playera ili mobilnih telefona, mogu trajno oštetiti sluh, prenosi Reuters. Studija je provedena i ustanovljeno je da sluh zaista može biti oštećen ako se u razdoblju od pet godina muzika na mp3 playerima sluša preglasno i više od pet sati sedmično.

Takva štetna glasnoća pojavljuje se radi sve kvalitetnijih uređaja koji muziku mogu reproducirati vrlo glasno, ali bez gubitka kvalitete zvuka. Rizik od oštećenja sluha povećava se ovisno o vremenu koje osoba provodi slušajući muziku, kao i o glasnoći, ističe EK. Naglašava se da, ako se muzika sluša pet sati sedmično pri glasnoći od 89 decibela, to već prelazi europsku kvotu buke koja je dopuštena na radnom mjestu. Međutim, ako se muzika sluša više od pet sati, rizik od stalnog gubitka sluha se povećava.

Stručnjaci preporučuju da glasnoća muzike na vašem MP3 playeru ili telefonu, treba da bude tolika da čujete kada pucnete prstima. Stoga, ne pretjerujte! Kada slušate muziku treba da je čujete samo vi, a ne i ostali koji se nalaze u vašoj blizini!

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Čaj imela. Žličicu imele navečer prelit šalicom hladne vode. Ujutro zagrijat, procijedit, čaj piti na gutljaje tokom dana.