Sok, čaj, smola – Breza protiv ćelavosti, stomačnih problema i reume

Zanimljivo je da je u Siribu smatraju svetim stablom, pa i dan danas se zadržala tradicija izrađivanja kolijevke od ovog drveta.

A, ako krenemo još dublje u prošlost dolazimo do podatka da su još prije 5000 godina ljudi žvakali brezinu smolu. I tada su znali da je ona odlična protiv upala u ustima. Naime, ta smola sadrži fenol, karbolnu kiselinu, koja je snažan antiseptik.

Breza je bogata saponinima, taninima, esencijalnim uljima, betulinom, saharozom, vitaminom C, … Prirodan je antibiotik i dijuretik. Koriste je protiv urinarnih infekcija, jer pomaže tijelu da izbaci tečnost, a da ne opterećuje bubrege.

Ovo “sveto stablo” može ublažiti upale, stomačne probleme, poboljšati cirkulaciju i sniziti nivo lošeg holesterola. Koriste je i u tretmanima mršavljenja, a i za rješavanje problema sa celulitom.

Postoji više recepata i uputstava kako da najuspješnije koristite brezu, bilo da se radi o listovima, smoli, soku.



Sok protiv ćelavosti

Treba vam 20 grama svježih listova i 200 ml ključale vode. Lišće isjeckate i skuhate. Tečnost pokrijete i ostavite dok se ne ohladi. Dodajte malo sode bikarbone i sačekajte 6 sati. Procijedite i nanesite sok na glavu. Ponovite postupak poslije 4 sata.

Sok protiv srčanog udarai i za mršavost

Treba vam 200-tinjak pupoljaka. Kuhate ih u vodi sve dok pola tečnosti ne ispari. Pijte ovaj sok u toku dana na svaka 4 sata, a dobar je za reumu, protiv srčanog udara ili za mršavljenje.Možete je isjeći i skuhati. Procijeđenu je pijete ukoliko imate problema sa čirom ili probavom.

Čisti sok breze skupljate zarezivanjem kore i ugradnjom ljevka kroz koji sok curi u staklenku. Pijete ga 2 ili 3 puta dnevno protiv bolesti mokraćnih organa i nezdrave kože. Takođe, ovaj sok ima veliku hranjivu vrijednost i puni vas energijom.