Bacate ove kesice u smeće? Kad vidite šta sve mogu da urade, čuvaćete ih kao zlato!

Kesice sa silikonskim gelom koje dobijamo uz kupovinu obuće obično završe u kanti za smeće, najčešće zato što vjerujemo da su ili beskorisne ili čak otrovne.

Istina je da se unutra ne nalazi nikakav otrov već silicijum dioksid koji ne treba da se jede (zato je to i naglašeno na pakovanju) ali može i te kako da vam posluži u kući.

Evo nekoliko načina na koje možete da iskoristite ove kesice:

1. Stavite ih u ranac za trening

Poenta ovih kesica je u tome što upijaju višak vlage, pa će zato učiniti čuda u vašoj opremi za teretanu. Naime, bakterije se najbolje razmnožavaju u vlažnoj sredini, a budući da ove kesice smanjuju vlagu – biće značajno manje bakterija. A znate šta znači manje bakterija? Pa – manje neprijatnih mirisa!

2. Stavite ih u ormar sa čistim peškirima

Silika gel će po istom principu spriječiti širenje vlage po čistim peškirima, pa će duže zadržati lijep miris. Ovo je posebno dobar savjet za one ljude kojima peškiri stoje u kupatilu, koja prirodno ima dosta vlage i pare.

3. Da vam brijač traje duže

Ako koristite brijače za jednokratnu upotrebu, i zaista ih bacate nakon te jedne upotrebe, onda ovo nije za vas. Ali, ako živite u državi BiH, onda vjerovatno brijač koristite dok totalno ne otupi – i upravo zato bi bilo dobro da ga čuvate u jednoj plastičnoj posudi koja se zatvara, zajedno sa dvije kesice silika dela. Neće biti vlage i mnogo duže će da traje.

4. Spasite mobilni telefon

Čuli ste vjerovatno da telefon koji je upao u vodu može da se spasi tako što se stavi u posudu sa rižom. Ne, ta riža neće privući male Kineze koji će tokom noći, dok vi udobno spavate, da vam ga poprave – već će upiti vodu. Istu stvar možete da postignete i sa nekoliko ovih kesica.

5. Sačuvajte novogodišnje ukrase

Kada budete pakovali novogodišnje ukrase i odlagali ih za sljedeću godinu u kutiju obavezno ubacite i par ovih kesica. Tako će vaši ukrasi trajati duže i izgledaće kao novi!

6. Sačuvajte fotoaparat

Ako imate dobar fotoaparat, onda sigurno znate da mu je ovo vlažno vrijeme neprijatelj broj jedan. Rješenje je, naravno, baš u ovim kesicama! Nema potrebe da svoj aparat čuvate kod kuće i nikad ga ne iznosite jer se bojite vlage u vazduhu – samo dodajte nekoliko kesica u torbu u kojoj inače držite aparat i budite mirni.

7. Odmaglite šoferšajbu

Vozači najčešće luduju u ovo doba godine, jer stakla magle kao luda. Da sve bude još gore, morate da sačekate desetak minuta da ventilacija odradi svoje pa da sa magla skloni, kako biste mogli da vozite. Za to vrijeme biste već stigli na posao autobusom! Zato već danas ispod stakla postavite tri do četiri ove kesice, koje će spriječiti maglenje.

8. Sačuvajte fotografije

Stare fotografije vremenom propadaju, što je zaista tužno jer, za razliku od ovih elektronskih, zaista bude neki osjećaj nostalgije. Srećom, magične kesice su i u ovom slučaju pravi spas. Ubacite par kesica u kutiju u kojoj držite fotografije i ne brinite – vlaga im neće moći ništa.

9. Spasite šminku

U neseseru u kom držite šminku obavezno bi trebalo da imate i jednu ovakvu kesicu, koja će upiti sav višak tečnosti i spasiti vaše praškaste proizvode, kao i one u kamenu.

10. Otarasite se mirisa starih knjiga

Prvo i prije svega da se razumijemo – miris starih knjiga je jedan od najljepših mirisa na svijetu i totalno ne bi trebalo da želite da ga se otarasite. Ali, mi ne osuđujemo – ako ste čudak koji ne voli ovakve mirise, onda jednostavno ubacite knjigu u kesu punu silika gela i ostavite da odstoji preko noći. Sutra neće više biti onog divnog mirisa.

(avaz.ba)