Jeste li znali? Izgledom vašeg jezika možete saznati svoju dijagnozu!

Drevna tradicionalna kineska medicina preko izgleda jezika određuje dijagnozu pojedinih oboljenja…

Naime, kako je jezik osjetljiv organ (koji sadrži enzime, sluz, vodu, itd.), preko njega se odražava i najmanja hemijska promjena u organima čovjeka.

On se, dakle, kao svojevrsna “mapa” može sagledavati i informacijski proučavati (očitavati), da bi se što bolje pristupilo prevenciji i liječenju pojedinca. Mapiranje unutrašnjih organa na jeziku je podjeljeno na pet polja (preciznije rečeno, osnovna podjela na pet elemenata). Bočnim stranama jezika vlada element drveta; vrhom jezika element vatre; iza njega element metala; dok središnjim dijelom i prema zadnjoj zoni vlada element zemlja; a zadnji dio je element vode.

Ovo što ćete otkriti pregledom vašeg jezika je kako funkcionišu vaši organi, zastupljenost toksina u organizmu, funkcionisanje tiroidne žlijezde, malokrvnost, infekcije i upale u organizmu, kao i nedostatak upijanja hraniljivih nutrijenata.

 Izgledom vašeg jezika možete saznati svoju dijagnozu!

Boja jezika je primarna kada se počinje s analizom. Prvenstvano treba odmah napomenuti izgled potpuno zdravog jezika. On je ružičaste boje (jer to pokazuje da pravilno i na zdrav način cirkuliše krv), da je bez tragova zuba ili slično, a također treba obratiti pažnju na lučenje pljuvačke (niti prevlažan, niti suh) i na naslage na jeziku (jer treba biti bez naslaga ili jedva uočljivom naslagom bijele boje).

Također, jezik mora biti elastičan i da pod jezikom nema vidljivih vena (kapilara). Dakle, potrebno je da vene nisu proširene, da su svijetle boje i jedva uočljive. Što su vene tamnije boje, to više ukazuju na neki zdravstveni problem. Isto tako, sve veće bijele naslage na jeziku označavaju toksicnost, veću kiselost organisma, pa je potrebno smanjiti u ishrani namirnice životinjskog porjekla i mliječne proizvode. Tamne mrlje na jeziku ukazuju na neki problem organa za varenje, problem sa jetrom ili bubrezima.

Evo kako da posmatrate promjene sopstvenog zdravlja u promjeni boje, oblika i naslaga na jeziku u njegovim zonama:

Vrh jezika pokazuje stanje kod srca (i sa fizičkog i sa emocionalnog aspekta). U slučaju da ste pod stresom, nervozom, i da ste anksiozni, to će vam se pokazati na vrhu jezika u obliku crvenih mrlja ili tački. Povišena toplota ukazuje na jaču aktivnost u regiji mreže srca.

Iza vrha jezika je oblast koja nam ukazuje na imunološki sistem i na sistem respiratornih organa. Crvenkasta boja (bilo da su naslage ili tačke) u ovoj oblasti ukazuje na infekcije u respiratornom sistemu, dok blijeda boja ukazuje na imunološki sistem (preciznije rečeno, oslabljen imunosistem, pa morate poraditi na njegovom jačanju, konzumacijom vitamina C i slično). Rijetki su slučajevi ako se pojave braonkasti tragovi u ovoj regiji jezika, jer oni ukazuju na gljivične infekcije na plućima.

Bočne strane jezika pripadaju elementu drveta (što smo već spomenuli). U ovoj zoni mogu se pojaviti tragovi zuba što vam ukazuje na blokiranu energiju, naročito u regiji jetre. Što tamnija boja u ovoj regiji ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme.

Središnji (centralni) dio jezika je povezan sa abdomenom (dakle, relacija sistema stomaka, pankreasa i slezine). Ako imate problem sa sistemom za varenje, taj problem će se pokazati u ovom centralnom dijelu jezika (koji pripada elementu zemlje; što smo već gore spomenuli). Ako je zastupljena žućkasta ili crvenkasta boja u ovoj regiji, riječ je o problemu sa kiselinom. Također, ova regija jezika može ukazati na neke zdravstvene probleme abdomena koji se još nisu fizički manifestoli. Tako da, pregled jezika može da vam posluži i u preventivne svrhe, za rano otkrivanje mogućih bolesti i tegoba.

Zadnji dio jezika ukazuje na razne funkcije organizma, a najviše na bubrežni i mokraćni sistem, što zapravo ukazuje na polne žlijezde i hormonski sistem. Ovo što je normalno je da u ovoj regiji imate dvije izdignute kvrge. Međutim, ono što ne valja je boja i određene naslage (zadebljanja). Tako na primjer, žuta naslaga ukazuje na mokraćne infekcije, pa je poželjno što prije krenuti u liječenje tog zdravstvanog problema.

Preuzeto sa: narodnilijek.com