Moćno korijenje: Cikla čisti krv, a čičak uklanja bol kod reume!

Vrijeme je za sakupljanje korijenja jestivog i ljekovitog bilja - od gaveza možete pripremiti mast koja ubrzava zarastanje slomljenih kostiju, a korijen anđelike pomoći će kod gripe..

Korjenasto povrće i njihove sokove trebalo bi uvrstiti u svakodnevni jelovnik, osobito tijekom hladnijeg dijela godine. Celer tako ima pozitivan utjecaj na snižavanje krvnog tlaka i lošega kolesterola, a mrkva se preporučuje kao prirodni multivitamin. Svježi sok od crne rotkve učinkovit je u liječenju manjih opeklina i nadražaja kože kao što je, npr. pelenski osip. Utrljavanje svježeg soka također pomaže u slučaju neuralgija i ishialgija.

Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabokrvnosti, umora i žučnih bolesti (osobito kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok. Ipak, prije uporabe svježeg soka obvezno se treba savjetovati s liječnikom ili stručnjakom za ljekovito bilje jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis. Uobičajena doza je 100 do 150 ml soka podijeljenih u više manjih doza, tijekom četiri do pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati.


Rotkva se može pripremati i kao salata, no stručnjaci ističu da je nikad ne treba soliti ni uz nju piti pivo jer tada djeluje štetno. Također ne treba zanemariti ni korijenje divljeg ljekovitog bilja koje se skuplja tijekom jeseni.


Anđelika (Angelica archangelica) impozantna je biljka čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Također se preporučuje protiv bolova u trbuhu i grčeva u crijevima. Anđelika je i korisno sredstvo protiv kašlja, prehlade i gripe jer potiče iskašljavanje. Osobito je prikladna za liječenje bronhitisa. Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima te bolove izazvane gihtom i reumatizmom. Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično.


Odoljen (Valeriana officinalis) najpoznatije je biljno sredstvo za smirenje. Upotrebljavao se kod različitih oblika neuroza, nesanice, živčane iscrpljenosti, razdražljivosti u vrijeme mjesečnice i u trudnoći, u klimakteriju, kod nervoze želuca i srca te glavobolja. Odoljen općenito djeluje umirujuće i pomaže protiv nesanice.

Čaj i tinktura blago umiruju kod uznemirenosti, nervoznog i bolnoga grčenja želuca i crijeva, kod neuroze srca, straha, općenito napetosti, kod klimakterijskih tegoba, osobito kod brzih promjena u ritmu rada srca. Odoljen je vrlo važan biljni lijek uz koji se lakše mogu prebroditi stres, strah, uznemirenost i tuga. Uporaba odoljena preporučljiva je i kod infekcija.


Odoljen pomaže djeci kod spavanja i poteškoća s koncentracijom, kod nemira, jutarnjih želučanih bolova i glavobolja koje nemaju organskog uzroka. Ekstrakti odoljena također pokazuju velike mogućnosti u liječenju poremećaja izazvanih velikom tjeskobom i zabrinutošću. Katkad djeluje i blago stimulativno, pa može osvježiti umorne i opterećene ljude te im dati novu snagu.

U jesen se skuplja korijen s pobočnim ograncima i podzemnim izbojcima. Svježe ubrano korijenje gotovo je bez mirisa. Tipičan, neugodan miris razvija se tek tijekom sušenja. Odoljen treba sušiti brzo i oprezno.







 













Preuzeto sa: 24sata.hr