Kiseli kupus – Prijatelj našeg zdravlja!

Pored vitamina C, fosfora, kalcija, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, te vitamina E, K i B grupe, kiseli kupus u sebi sadrži i vitamin U, koji je dobar za osobe koje pate od čira na želucu.

Svi prije nabrojani elementi sadržani su u kupusu (sirovom), dok se vitamin U može pronaći isključivo u kiselom kupusu.

I sirovi i kiseli kupus su dobri u borbi protiv avitaminoze, liječe sluznicu probavnih organa te štite od raka dojke.

Također, već smo spominjali da se svježi listovi kupusa koriste kao obloge. Listovi se operu, osuše te se sa njih ukloni zadebljanje, nakon čega se malo omekšaju i stavljaju na bolno mjesto. Listovi kupusa se učvrste zavojem, a oblozi su dobri kod bronhitisa i astme, apscesa, čireva, dermatoze, rana, opeklina, uboda od kukaca i modrica.


Svježi sok kupusa pomaže kod bronhitisa, u kombinaciji s medom, te kod bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih poteškoća, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti i tako dalje. Sok od kupusa djeluje samo ako je svjež, a dobijemo ga tako da očistimo 500 grama kupusa, naribamo ga te malo posolimo. Posoljen kupus, nakon što odstoji uzmemo i ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunovog soka. Napitak uzimamo između obroka.

Kiseli kupus kuhanjem gubi svoja ljekovita svojstva. Najbolje ga je konzumirati ne kuhanog. Ljekovitost kiselog kupusa možete povećati ako prilikom kiseljenja dodate lišće vinove loze, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin i komorač te na sve to i malo soli.

Preuzeto sa: narodnilijek.com