Očna mrena – Sve o bolesti i načinu liječenja!

Odmah na početku trebamo reći da ljekovitim biljem ne možete izliječiti kataraktu. Ta je bolest vrlo ozbiljna i svatko se, već na prvi znak njezina postojanja, svakako mora podvrgnuti liječničkom nadzoru.

Ipak, uvjereni smo da ljekovite biljke mogu pomoći u sprječavanju njezina nastajanja.

Katarakte su zamućena područja koja se javljaju na inače posve bistrim očnim lećama. Procjenjuje se da kataraktu ima oko 20 posto svjetske populacije, i to uglavnom starijih osoba. Oko četiri milijuna Amerikanaca ima kataraktu koja ometa vid, a barem četrdeset tisuća osoba je službeno proglašeno slijepima prije nego su podvrgnute kirurškom zahvatu.

U SAD katarakta pogađa oko pet posto stanovništva između 52 i 64 godine starosti, 18 posto osoba u dobi između 65 i 74 godine i polovicu starijih od 75 godina. Međutim, početni znakovi ovog oboljenja mogu se otkriti kod otprilike tri četvrtine Amerikanaca. Konvencionalni medicinski način liječenja je kirurški zahvat. Zamućena leća se odstranjuje iz oka, a na njezino se mjesto stavlja umjetna. Godišnje se obavi više od petsto tisuća operacija katarakte. One su obično uspješne, ali državu i zdravstvene osiguranike koštaju cijelo bogatstvo, više od tri i po milijarde dolara godišnje (podaci se odnose samo za SAD!).

Znanstvenici su ranije smatrali daje katarakta posljedica starenja i zle sreće zbog postojanja nasljedne sklonosti oboljenju. Zatim su istraživači primijetili da su neke društvene skupine neuobičajeno sklonije obolijevanju. Pušači su mnogo više izloženi riziku dobivanja ove bolesti. Povećana ugroženost postoji i kod dijabetičara, žrtava trovanja teškim kovinama, te kod osoba koje su duže vremena koristile sredstva na osnovi steroida.


Danas znamo što je tome razlog. Ono što muti očnu leću zapravo su oštećenja oka uzrokovana oksidacijom, biokemijskim procesom koji započinje kada dođe do promjene visoko reaktivnog kisika u našem staničju. Pušenje i drugi rizični čimbenici povećavaju stupanj tih oksidativnih oštećenja. Primjerice, jedna je studija pokazala kako je kod skupine žena koje su pušile 30 cigareta dnevno rizik od pojave katarakte bio za 60 posto veći od prosjeka.

Može li išta spriječiti pojavu katarakte? Već pogađate da su to antioksidansi!

Antioksidansi su kemijske supstancije koje sprječavaju pojavu oksidativnih oštećenja, tako što neutraliziraju slobodne radikale, izdajničke molekule kisika koje izazivaju toliko štete u organizmu. Među najbolje antioksidanse ubraja se vitamin A, kojeg iz hrane dobivamo u obliku karotenoida, poput beta-karotina. U ostale antioksidanse ubrajaju se vitamin C i E, flavonoidi slični vitaminima i mineral selen. Više je studija pokazalo da hrana bogata vitaminom C i E pomaže u sprječavanju pojave katarakte. Primjerice, u jednoj je studiji dokazano da uzimanje 1.000 miligrama vitamina C dnevno može usporiti pojavu katarakte. Pored antioksidansa, čini se da u sprječavanju pojave katarakte važnu ulogu igraju i oligoelementi magnezij i mangan. Enzimi koji sadrže te minerale potiču razgradnju bjelančevina oštećenih oksidacijom koje pridonose zamućenosti oka. Mačja dobričica i druge vrste metvica sadrže oba ova oligoelementa. Napokon, mačja dobričica i druge vrste iz porodice metvica bogate su i flavonoidima, a u nekoliko istraživanja dokazano je koliko su flavonoidi važni.

Iako su se njihova svojstva počela štovati tek od nedavno, za njih se znalo još prije više desetljeća. Albert Szent-Gyorgyi. znanstvenik koji je prvi otkrio vitamin C, 1928. godine, zaslužan je i za otkriće flavonoida. Nazvao ih je vitaminom P.

Zelena ljekarna za očnu mrenu

Postoji veći broj ljekovitih biljaka koje mogu pomoći u prevenciji katarakte.

Borovnica (Vaccinium myrtillus)
Još tijekom I. svjetskog rata, britanski su piloti prije leta žvakali borovnice, kako bi izoštrili vid. Borovnica ima puno botaničkih srodnika, uključujući brusnicu, a slične supstancije se javljaju i u drugom voću, primjerice u kupini, malini, grožđu, šljivi i divljoj trešnji. Sve to voće uživa ugled biljaka koje izoštravaju vid. Novija istraživanja dokazala su da ovo voće sadrži sastojke poznate pod imenom antocijanozidi, koji doista pridonose oštrini vida. Jedna grupa talijanskih istraživača utvrdila je da mješavina antocijanozida iz borovnice, uz dodatak vitamina E, zaustavlja napredovanje mućenja leće kod nevjerojatnih 97 posto osoba sa staračkom kataraktom. Naturopati preporučuju uzimanje standardiziranog ekstrakta borovnice (koji sadrži 25 posto antocijanidina) u dozama od 80 do 160 miligrama, tri puta dnevno. Ovaj ekstrakt trebao bi se moći pronaći u svakoj boljoj biljnoj ljekarni.

Mačja dobričica (Nepeta cataria)
Misli se da dvije šalice čaja od mačje, ili od obične metvice dnevno mogu značajno smanjiti mogućnost pojave ove bolesti. Vrući čaj od mačje dobričice zimi, te ledeni čaj ljeti, doista je ukusan. Osim što djeluje na sprječavanje pojave katarakte, ova ljekovita biljka je i blago sredstvo za smirenje, pa tako nećete prestati brinuti samo zbog katarakte, već ćete općenito postati smireniji.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)
Kao biljka iz porodice metvica, srodna mačjoj dobričici, ružmarin sadrži više od tucet antioksidansa. Sadrži i najmanje četiri druga poznata sredstva protiv katarakte. Zbog toga je biljka uvrštena u ovaj članak. Preporučili bih i obilatu upotrebu ružmarina u kuhinji. Posebno je dobar kad njime pospete pečeni krumpir, a često se koristi i u jelima s piletinom i pečenom ribom.

Brazilski orah (Bertholettia excelsa)
Ovi orasi sadrži velikodušne količine vitamina E, te vrlo bitnog oligoelementa selena, koji pojačava antioksidansno djelovanje vitamina E. Razina selena u očnim lećama osoba bolesnih od katarakte iznosi samo 15 posto normalne količine, što ukazuje da uzimanje sintetičkog selena ili selena iz brazilskog oraha možda može pomoći u sprječavanju pojave katarakte. U svakom slučaju, može usporiti njezin razvoj. Jedan prosječno velik brazilski orah sadrži potrebne dnevne količine selena.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com