Pečenje na masti je zdravije nego na suncokretovom ulju!

Tijekom posljednjih desetljeća dobivali smo puno informacija o tome koja je hrana zdrava, koja sadrži određena svojstva, itd.

No, puno tih informacija nisu naišle na ispravno tlo, nego je u posljednje vrijeme otkriveno da je stvarnost zapravo nešto drugačija.

Primjerice, od početka 20. stoljeća svi su bili sigurni da je svinjska mast nezdrava i da ju treba zamijeniti biljnim uljima, no najnovija istraživanja govore suprotno.

Kada su prilikom pečenja zagriju do temperature prženja, mnoga biljna ulja oslobađaju otrovne tvari koje mogu izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga znanstvenici predlažu prženje na masti.


Profesor sa Sveučilišta u Leicesteru, Martin Grootveld De Montfort, nedavno je provodio istraživanje kako bi utvrdio koje je jestivo ulje najzdravije. Njegovi rezultati ukazuju na to da polinezasićene masti, poput onih koje se nalaze u suncokretovom ulju, su zdravije od zasićenih masti u maslacu i svinjskoj masti.

No, kada se suncokretovo ulje zagrije do određene razine, ono oslobađa štetne tvari, za razliku od masti životinjskog podrijetla, stoga njih može smatrati boljima, no sve je to relativno. Najbolje je, naravno, izbjegavati stalno prženje na masnoći, a sve je popularnija sirova hrana. S druge strane, naravno da su organizmu potrebne masti, no u određenim količinama. Neumjereno nikad nije dobro.

Znanstvenici su zaključili da maslac, guščja mast, maslinovo i repičino ulje imaju manje štetnih tvari.

Što se tiče svinjske masti, znanstvenici su nas stalno uvjeravali kako je iznimno nezdrava i da uzrokuje bolesti srca. No istraživanja su pokazala drukčije.

Kao i uvijek, umjerenost je ključ blagostanja tijela i očuvanja zdravlja.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com