Dvije biljke koje liječe gotovo sve ženske bolesti!

Suvremene metode liječenja ženskih boljki poput upala mokraćnog kanala i raznih ginekoloških smetnji podrazumijevaju razne farmaceutske preparate. Ipak, danas mnogi zaziru od takvih preparata i to često s razlogom.

Medicinski preparati nerijetko imaju popratne nuspojave koje opet vuku u začarani krug bolesti.

Jedan primjer tome je relativno česta pojava kada preparati protiv gljivica kao nuspojavu proizvedu baš opet gljivice.

Sve više žena stoga pomoć za ženske boljke traži u narodnoj medicini i ljekovitom bilju kojim su se liječili naši preci.

Dvije biljke koje ćemo spomenuti kao najbolje prijatelje ženama su vrkuta i stolisnik. Obadvije spomenute biljke imaju jako antibakterijsko i protuupalno djelovanje.

Vrkuta je najbolji prirodni regulator ženskih hormona. Ova ljekovita biljka uravnotežuje menstrualni ciklus i općenito jača maternicu pa je stoga najbolji saveznik protiv neplodnosti kao i najbolja pomoć nakon teških poroda. Vrkuta uspješno pomaže kod policističnih jajnika, mioma, cista te ublažava simptome menopauze, predmenstrualnog sindroma (PMS-a) te ublažava bolne mjesečnice. Ova biljka se u narodu nazivala i ženski plašt što implicira da je ona najbolja biljka za žensko zdravlje.


Stolisnik je još jedna ljekovita biljka. U narodu je poznata i kao hajdučka travica, a riječ je o univerzalnom prirodnom lijeku za regeneraciju organizma. Narodne predaju kažu da su ga i hajduci uvijek nosili sa sobom. Uz protuupalno djelovanje stolisnik djeluje i kao čistač organizma odnosno potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela pa je stoga poželjan u liječenju čestih upala mokraćnog kanala kod žena. Stolisnik pozitivno utječe i na probavu i cirkulaciju te ublažava menstrualne grčeve i regulira neredovite menstruacije.

Kombinacija ovih dvaju biljaka savršena je za održavanje ženskog intimnog zdravlja. Vrkuta jača ženske reproduktivne organe, a stolisnik potiče izlučivanje štetnih tvari. Ove biljke obično se konzumiraju u obliku čaja, zajedno ili odvojeno. Obično se preporučuje piti čaj od vrkute ili stolisnika barem par puta mjesečno, uvijek svježe pripremljen. Čajeve možete nabaviti u svim malo bolje opremljenim biljnim ljekarnama.

Za prevenciju i održavanje zdravlja napravite čaj od 1 žličice vrkute i jedne žličice stolisnika. Prelijte mješavinu sa 2 dcl kipuće vode i pustite da poklopljeno odstoji 10-ak minuta. Pijte čaj kad god se sjetite, a ako liječite boljke onda ga pijte svaki dan barem po dvije šalice.

Da bi ublažili menstrualne bolove iskoristite ljekoviti čaj od vrkute

Tijekom menstruacije i za ublažavanje menstrualnih bolova pripremite čaj od 2 žličice vrkute. Prelijte vrkutu sa 2 dcl kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta. Popiti 2 do 3 šalice dnevno tijekom prva dva-tri dana menstruacije. Ako vrkutu pijete s ciljem dugoročnog jačanja maternice piti po jednu šalicu čaja svakodnevno.

Za pročišćavanje organizma čaj napravite po sljedećim uputama: 1 žličicu stolisnika preliti s 2 dcl kipuće vode i ostaviti da odstoji 7 minuta. Piti kad god se sjetite ili ako imate određenih smetnji piti čaj tijekom tjedan dana svaki dan po dvije šalice (sa stolisnikom valja biti oprezniji s količinom).

Preuzeto sa: kakolijeciti.com