Čaj od origana – pomaže kod kašlja, glavobolje i bolova u leđima!!

Origano (lat. Origanum vulgare) ili mravinac mirisni je začin koji čini bazu mediteranske kuhinje, a izvrsno se slaže s okusom rajčice. 

Premda se već dugo uspješno koristi u narodnoj medicini, mnogi i dalje ne znaju za njegova izuzetna ljekovita svojstva, primjerice kod kašlja, glavobolje i bolova, te ga i dalje smatraju „običnim začinom za pizzu“.

No origano je savršeni prirodni lijek koji biste uvijek trebali imati nadohvat ruke, ne samo kako biste njime oplemenili jela nego i da biste od njegovih listova pripremali - ljekoviti čaj.   

I dok neke biljke u procesu sušenja izgube dio svojih dobrobiti, s origano to nije slučaj. On, naime, i u sušenom obliku zadržava sva svoja blagotvorna svojstva te ima još intenzivniju aromu i miris.

Eksplozivna snaga u malim, zelenim listićima

Osim što sadrži bogatstvo antioksidansa, origano obiluje vlaknima (pomaže probavi) i omega-3 masnim kiselinama (čuva zdravlje srca).

Izvrstan je izvor vitamina A (jača imunosni sustav i snaži vid), C i E (štiti stanice od oštećenja) te vitamina K (sprečava začepljenje krvnih žila), a od minerala sadrži cink, mangan, željezo, magnezij, kalij, kalcij i bakar.


Poznat je i po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Zahvaljujući ljekovitoj tvari karvakrolu ulje origana ima antimikrobna svojstva.   

Priprema čaja od origana  

Čaj možete pripremiti od svježih ili sušenih listova origana koje možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane.

Ili, još bolje, uzgojite ga kod kuće – tako ćete ga uvijek imati pri ruci.

Sastojci:
-1,5 žličica listova origana
-1-2 žlice meda
-šalica vode

Zakuhajte vodu u lončiću pa je stavite na stranu. Dodajte listove origana i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji oko 5 minuta. Potom, kad se čaj malo ohladi, dodajte i med.  Za malo intenzivniji okus čaja, možete dodati više listova origana. 

Dobrobiti čaja od origana

Osim što snaži imunosni sustav, origano podiže razinu energije, štiti od dijabetesa, jača kosti, potiče detoksikaciju organizma i čuva zdravlje srca.

Dakle, pravi je multipraktik kad je riječ o liječenju najrazličitijih oboljenja.

U nastavku doznajte koje su još njegove velike zdravstvene dobrobiti.   

1. Ima antikancerogena svojstva
Origano sadrži timol i ružmarinsku kiselinu - snažne antioksidanse koji štite stanice od oksidativnih oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala. Budući da sadrži polifenole, flavonoide i antocijanine, redovitom konzumacijom čaja od origana možete se zaštititi od raka i tumora. U ovoj začinskoj biljci prisutan je i kvercetin - fitonutrijent koji je poznat po tome što usporava rast stanica raka. Posebno je djelotvoran u prevenciji raka debelog crijeva. Ovaj mediteranski začin sadrži i polifenol karnosol, koji smanjuje rizik od raka prostate, melanoma, raka dojke i leukemije. 

2. Ublažava astmu, kašalj i gripu
U narodnoj medicini origano se već dugo koristi za ublažavanje grlobolje, sinusitisa, prehlade i gripe, kao sredstvo za širenje bronha te iskašljavanje. Imate li astmu, pomoći će vam inhaliranje čajem od origana. Pare ovog čaja pročišćavaju nosne kanale i čiste sinuse. Origano ima antivirusna svojstva te djeluje tako da trenutačno olakšava tegobe uzrokovane infekcijama gornjeg dišnog sustava. Osobe koje imaju gripu ili prehladu mogu upotrebljavati i ulje origana. Što više karvakrola ulje sadrži, to snažnije djeluje kod ovih oboljenja. Origano potiče znojenje, čime pridonosi detoksikaciji organizma, a usto smanjuje i sluz u plućima koja nastaje kao rezultat infekcije.

3. Djeluje kao prirodni analgetik 
Čajem od origana svakako možete ublažiti razne vrste bolova, poput križobolje ili glavobolje, jer je on pravi prirodni analgetik. Djeluje tako da umiruje živčani sustav te pomaže i kod neugodnih migrena koje su popraćene osjećajem mučnine i povraćanjem. Kad je riječ o ublažavanju bolova, neki ga smatraju jednako djelotvornim poput morfija. Kod bolova možete koristiti i ulje origana.

Preuzeto sa: alternativa-za-vas.com