Da li je utrnuo i bolan jezik simptom neke bolesti?

Jezik je važan organ u ljudskom tijelu, i odraz je našega zdravlja i zdravstvenog stanja drugih organa koji nam nisu vidljivi golim okom. Ovom prilikom ćemo opisati što znače promjene boje na jeziku, na što upućuje određena tekstura na jeziku, ili peckanje jezika i utrnuo ili čak bolan jezik.

Kada smo zdravi, naš jezik ima prepoznatljivu ružičastu boju, sa tek laganim bijelim premazom. Jezik je srednje debljine, bez pukotina, čireva ili tragova od zubi. Prijeđete li prstom preko jezika, ako ste zdravi i sve je u redu, pod prstom bi trebali osjetiti sitne čvoriće koji se zovu papile.

Anatomija definira jezik kao mišić koji ima jako bitne funkcije za svakodnevni život. Jezik nam omogućava da govorimo, da osjetimo okus, pomaže nam prilikom gutanja i pomicanje hrane u ustima dok žvačemo.

Unatoč jednostavnoj građi, jezik je složeno inerviran (što znači da različiti živci omogućuju ispravnu funkciju jezika). Pored svih spomenutih funkcija jezika, moramo znati da nam jezik može dati uvid u naše zdravstveno stanje. Neke probleme sa zdravljem osjetimo pomoću jezika, što se najčešće osjeti kroz bol ili peckanje, te moguće utrnuo jezik ili žarenje na jeziku. Određene probleme vidimo i kroz promjenu boje na jeziku, te pojačanoj pojavi bijelog premaza, ili premaza neke druge boje.

Objasnit ćemo neke promjene na jeziku, te spomenuti što pojedina može da znači.

Promjene na jeziku koje govore da nešto možda nije u redu sa vašim zdravljem

Promjene na jeziku mogu se dogoditi i zbog konzumiranja određene hrane, no one su kratkoročne i lako ih je prepoznati. Ukoliko je riječ o promjenama koje ne prolaze brzo, nemojte ih ignorirati, nego se odlučite na posjetu liječniku.

Ako vas jezik pecka, bridi, ili je lagano otečen – svakako se odlučite na pregled i pustite liječnika da uspostavi dijagnozu. Osim spomenutih promjena, hrapav jezik, ili jezik sa povećanim bijelim premazom također može ukazati na neki zdravstveni problem. Sve su to simptomi koje treba da pogleda liječnik, da uradi potrebne testove i uspostavi točnu dijagnozu.

trnjenje jezika

U nastavku ćemo spomenuti neke karakteristične promjene na jeziku, te opisati što bi pojedina mogla da znači.

Pretjerano taman jezik – Kada jezik ima očitu tamnosmeđu boju ili vam izgleda kao da je obojan crnom tintom, moguće je da imate problema sa prehranom, lošim životnim navikama ili je to odraz uzimanja određenih lijekova. Okusne bradavice na jeziku (papile), koje se nalaze na površini, mogu lako da preuzmu boju od nekih namirnica koje ste konzumirali. Takva vrsta promjene trebala bi se povući nakon kratkog vremena, pa je na vama da promatrate dali će se to i dogoditi.

Poznato je da jezik može doslovno pocrnjeti od nekih lijekova. Na svu sreću, i to se dogodi samo privremeno, pa nema stvarnog straha da nešto nije u redu. Jezik može potamniti ukoliko ispijate mnogo kave, pušite ili žvačete duhan. Da bi uklonili sloj sa jezika, poslužite se sa četkicom za zube – pa istrljajte po jeziku. Već i nakon nekoliko puta, uočit ćete znatnu promjenu.

Bijeli sloj po jeziku – Kada uočite pojačan bijeli sloj na jeziku, to može biti odraz neke infekcije poput povećanog broja bakterija, ili pak na upalu koju povezujemo sa nekom autoimunom bolešću.

Jedan od mogućih uzroka bijelog sloja na jeziku može biti povećan broj bakterije kandide. Taj problem možete uspješno riješiti lijekovima, ali tek nakon što liječnik utvrdi dijagnozu i propiše odgovarajuće lijekove.

Bolne točke na jeziku – Sitni prištevi, ranice i čirevi po jeziku mogu biti itekako bolni. Mnogi se nekada tek nesmotrenu ugrizu za jezik i stvore si problem. Obično, ako je sve u redu, sve rane na jeziku zacijele u roku od tjedan do deset dana. Ako se i nakon tog razdoblja situacija ne popravi, savjetujemo vam da se obratite liječniku i obavite pregled.

Hrapavi sloj na jeziku – Okusne bradavice (papile) na jeziku nekada se upale i budu pojačano crvene. Ako ste primijetili tu pojavu, ali se ona smirila za nekoliko dana, riječ je vjerojatno o bezazlenoj upali i nema razloga za brigu. Međutim, ako jezik jako boli, a papile imaju izraženu crvenu boju jedno dulje vrijeme, to bi mogla biti naznaka pojave raka. Nemojte paničariti, ali se svakako obratite liječniku i sa njim porazgovarajte o tome. Pregledom će se utvrditi o kakvom je zdravstvenom problemu riječ.

Izrazito crvenilo jezika – Kada jezik postane jarko ili pak tamno crven, i osjetite da je bolan, to bi mogao biti znak nekih nedostataka u prehrani. Mislimo tu najviše na nedostatak niacina (vitamin B3), ali i nekih drugi koji mogu dovesti do takve pojave. Ovaj poremećaj naziva se pelagra. Nedostatak folne kiseline, vitamina B12 i anemija mogu biti uzrok sličnih promjena po jeziku. Privremeno crvenilo i otekline na jeziku mogu se pojaviti i uslijed prevelike osjetljivosti na neke namirnice, začine pa čak i na pastu za zube. Ako smatrate da vas jezik često boli i natiče, trebali biste izbjegavati kiselu hranu i neke začine poput cimeta.

Anemičan jezik – Ako imate manjak željeza u krvi, vaš jezik može biti izrazito gladak i bijele boje. To se događa zbog toga što krv s malo željeza ne prenosi dovoljno kisika, koji bi inače jeziku donio crvenkastu boju. Zbog toga su anemične osobe inače blijede, baš kao i jezik.

Osobe s anemičnim jezikom lako možemo prepoznati i po naglašeno blijedom licu. Čim se anemija suzbije, vratit će se i prirodna boja svim tkivima, pa tako i jeziku.

Žućkasti „zemljopisni“ jezik – Ako nije riječ o tragovima kakve obojane namirnice, žućkasta nijansa na jeziku sigurno je znak neke gljivične ili bakterijske infekcije u ustima. Stručnjaci kažu da bi to mogao biti i znak želučanog refluksa (povratak želučane kiseline u jednjak).

Sindrom peckavih usta – Kada usta peckaju to može biti neugodan osjećaj. Mislimo na peckanje koje se pojavi na jeziku i sluzokoži usta, bez nekih vidljivih promjena na njima. Peckanje može zahvatiti samo jezik ili pak čitava usta. Osjećaj peckanja u ustima može potrajati i do nekoliko dana, no takvo stanje može biti i trajno. Istraživanja pokazuju da se ova, još uvijek nerazjašnjena pojava, najčešće javlja kod žena u menopauzi. Zbog toga stručnjaci smatraju da je u nekoj vezi sa hormonalnim promjenama.

Ostali uzroci peckavih usta mogu biti: nedostatak hranjivih tvari, bakterijske infekcije i suha usta. Lijek za peckanje usta zapravo ne postoji, ali se savjetuje češće piti vodu. U borbi protiv suhih usta bilo dobro žvakati žvakaću ili pak cuclati neke bombone, najbolje bez šećera.

Bolan i utrnuo jezik – što znači i na što pripaziti?

Bol je nespecifičan simptom koji može upozoriti na mnoga oboljenja. Ovom prilikom ćemo se detaljno posvetiti boli koja se pojavi na jeziku, i objasniti što ona može da znači. Osim toga, opisat ćemo i stanje kada jezik utrne, i savjetovati vas što da činite.

Prije nego krenemo sa pisanjem, trebamo spomenuti da je jezik, zbog svoje ulogu u hranjenju, podložan mnogim i čestim ozljedama. Kada jedemo, jezik možemo oštetiti raznim oštrim predmetima ili hranom, zagristi ga slučajno ili oštetiti na drugi način.

Uzmemo li u obzir i veliki broj pušača u svijetu, te mnoge kemijske spojeve koje sadrži dim cigarete, onda lako zaključimo da se često bol na jeziku pojavi kao reakcija na dim.

Anemija isto tako može biti uzrok boli na području jezika.

Tumor, koji može, ali i ne mora biti vidljiv (nije na gornjoj površini jezika), može da prouzrokuje bolove. Svakako se preporučuje da posjetite liječnika, posebno ako stanje traje jako dugo i bol se ne može povezati s nekim drugim uzrocima.

Nekada se bolan jezik smatra simptomom srčanih bolesti ili angine pectoris. Potrebno je obratiti pozornost ako se simptom boli često pojavi nakon fizičkog napora.

Što kada jezik pecka? Na što trebamo pripaziti?

Žarenje ili peckanje jezika su dva česta simptoma, a stručno ih definiramo kao glosopiroza. Prije nego se krene sa liječenjem, potrebno je utvrditi uzrok nastanka ovih simptoma. Ako se otkrije, i uspješno liječi primarni uzrok, simptomi će se povući istodobno sa povlačenjem primarne bolesti.

Peckanje na jeziku može se pojaviti zbog:
  • dijabetesa
  • bolesti krvožilnog sustava i bolesti srca
  • bolesti probavnog sustava kao što je žgaravica, ili slične želučane tegobe
  • gljivične infekcije koja uzrokuje upalu
  • pušenja
  • mehaničkog oštećenja
  • psihičke bolesti
  • tumora usne šupljine
Pravilna dijagnoza može voditi ka uspješnom liječenju uzroka i na kraju primarne bolesti.

Liječenje jezika koji pecka ovisi prije svega o uspješnoj dijagnozi. Stanja poput manjka željeza ili vitamina se jednostavno dijagnosticiraju krvnim pretragama.

Hormonalni poremećaji (najčešće dijabetes ili hipotireoza) se često pojavljuju uz neke druge pripadajuće simptome.

Bolesti probavnog sustava nekada su najizraženiji u gornjem dijelu probavnog sustava. Tu mislimo na jednjak i usta, a najčešća pojava je refluks želuca zbog kojeg se može pojaviti i peckanje po jeziku ili neke druge promjene teksture jezika ili boje.

Psihički uzroci (najčešće stres) mogu biti dijagnosticirani prilikom temeljne anamneze (pregleda i razgovora s liječnikom). Pregled će se obaviti kada se isključe svi ostali uzroci kao dominantni. U određenim slučajevima, uzrok se ne može utvrditi – kada se bolest naziva idiopatska.

Peckanje jezika liječimo tako što zapravo liječimo primarnu bolest, zbog koje se simptom i pojavio. Ako smo utvrdili da je riječ o pomanjkanju vitamina ili željeza, pravilnom prehranom lako možemo nadomjestiti manjak tih nutrijenata.

Ako se pak radi o nekoj gljivičnoj infekciji, takvo stanje liječimo antifungalnim lijekovima, koji se mogu primjenjivati oralno, što je i najbolje jer je riječ o lokaliziranoj infekciji.

Liječenje hormonalnih poremećaja (najčešće dijabetesa) zahtijeva nadomjesno uzimanje hormona.

Ako ste primijetili da simptomi kronično traju, (iako su se pojavljivali i nestajali u određenim vremenskim periodima), obavezno se obratite liječniku opće medicine.

Kada jezik trni, to može značiti…

Ako jezik utrne to najčešće povežemo sa oštećenjem živaca koje inerviraju jezik. Oštećenje samog živca može imati različite uzroke, no posebno je velika opasnost od oštećenja živca prilikom stomatoloških postupaka. Naime, vađenje zuba može uzrokovati oštećenje živca. To dalje može rezultirati odsustvom osjeta u području jezika, donje usne i čeljusti. U tom slučaju mogu stradati sve, ali i samo neke od struktura. Također, stanje može biti prolazno, da se bez liječenja vrati u normalu.

Stavljanje implantata, te drugi slični postupci koji zahvaćaju kanal mandibularnog živca, također mogu uzrokovati gore spomenute probleme.

Bolesti koje primarno zahvaćaju živce (primjerice multipla skleroza), mogu pokazati ove probleme na jeziku.

Važno je spomenuti da usna šupljina svakodnevno biva suočena s brojnim patogenim organizmima (razne bakterije, virusi i gljivice). Zbog toga je od iznimne važnosti održavati dentalnu higijenu i higijenu usne šupljine. Pravilna uravnotežena prehrana i izbjegavanje pušenja mogu imati ključnu ulogu i spriječiti nastanak bilo koje bolesti, ne samo jezika, već i usne šupljine.

Kako se vidi iz teksta, razne promjene na površini jezika mogu biti jasan pokazatelj mnogih bolesti. Nemojte si sami davati dijagnozu, nego se na prve ozbiljne znakove odlučite na posjetu liječniku opće prakse. Zatražite pregled, te uz dogovor sa liječnikom postupajte po njegovom nalogu.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com