Limeta - Prirodan lijek za razne bolesti

Limeta poboljšava varenje, sprečava zatvor i urinarne infekcije, ublažava respiratorne tegobe, a koristan je i za mršavljenje. Limeta citrusno voće zelene kore i svetlozelene pulpe, često se poistevećuje sa limunom, jer imaju sličan izgled i miris. Medjutim, limeta pripada drugoj vrsti citrusa. Oko 100gr limete sadrži 30 kalorija, 11 g ugljenih hidrata, 1,7 gr šećera, 0,2 gr masti, 0,7 gr proteina i čak 29 mg vitamina C. Ovo voće je najkiselije i odlikuje se veoma snažnim antibakterijskim svojstvima.

Limeta kao saveznik ženskog zdravlja

Ovaj citrusni dragulj sadrži kalcijum i folnu kiselinu, dvije hranljive materije izuzetno važne za dame u postmenopauzi, ali i žene koje su još uvek u plodnom periodu. Jedna svježa limeta sadrži 22 mg kalcijuma i više od pet mikrograma folne kiseline. Nije loše za jednu tako malenu voćku.

Limeta poboljšava varenje, sprečava zatvor i urinarne infekcije, ublažava respiratorne tegobe i probleme sa desnima i kožom korisna je za mršavljenje, a upotrebljava se i u kulinarstvu i kozmetici. Mirisna ulja koja sadrži plod ovog voća podstiču varenje, a čaša tople vode s sokom od limete pomaže pri mršavljenju. Etarska ulja iz ovog voća pospješuju izlučivanje želudačnih sokova, žuči i kiseline i stimulišu peristaltiku creva, pa se preporučuje u slučaju opstipacije.

Ova ulja koriste se za pripremu balzama i inhalatora, koji u kratkom roku olakšavaju tegobe kao što su mučnina ili otežano disanje uzrokovano respiratornom infekcijom. Limeta je veoma bogata kalijumom i efikasno je sredstvo za eliminisanje toksičnih supstanci koje se nakupljaju u bubrezima i bešici, što ubrzava liječenje urinarnih infekcija. Bogat vitaminom C, ovaj agrum koristan je za oči, a upotrebljava se i u slučaju krvarenja i osjetljivosti desni. Sok od limete ublažava osip i svrab kože uzrokovane infekcijom, a kozmetički preparati na bazi ovog voća vraćaju koži sjaj i baršunast izgled. Limunska kiselina iz ploda limete odličan je sagorevač masti, te se preporučuje i dijabetičarima, a napici sa ukusom ovog citrusa provereno okrepljuju organizam. Ekstrat i esencijalna ulja limete sastojak su mnogih parfema, proizvoda za čišćenje kože, sapuna i dezodoransa, a uz to su veoma cijenjeni i u aromaterapiji.


Ledeni čaj od limete, nane i narandže

Skuvati i ohladiti litar čaja od nane, pa dodati 3-4 kašike šećera ili meda, sok od sveže limete i 2 pomorandže. Ledeni čaj sjajno je osveženje i odlična zamjena za sokove.

Vitaminska bomba

Oljuštiti i isjeckati 2 limete, 2 pomorandže i 4 kivija, dodati dve kašike meda i izmutiti u blenderu. Ovaj napitak sadrži mnoštvo vitamina i najbolje ga je popiti ujutru. Snaga za cijeli dan, priznaćete prava vitaminska bomba.

Preliv za voćnu salatu

U maloj posudi pomiješati ¼ šolje svježe iscjeđenog soka od limete, ½ šolje meda i supenu kašiku izrendane kore limete. Ovaj preliv sprečiće da voće potamni i poboljšaće mu ukus.