Kunica kao lijek

KUNICA /hajdučka trava/stolisnik/ ranjenik (Achillea millefolium)

Budući da raste skoro na svakoj livadi i da nema nijedne slične biljke njemu s kojom bi se mogao zamijeniti, nema razloga da ovu tako skromnu, a izuzetno vrijednu biljku nemamo u kućnoj apoteci.

Sabire se gornji dio biljke, listovi i rascvjetane cvjetne glavice.

A za ulje listovi sa grančicama gdje cvjetovi još nisu procvjetali.

Stolisnik ili Hajdučka trava nema u sebi opasnih sastojaka, ne izaziva naviku i može se svakodnevno upotrebljavati za jačanje apetita i kod raznih poremećaja probavnih organa.

PRIPRAVCI:

Stolisnik ili Hajdučka trava dolazi u mješavinama raznih čajeva za liječenje upale grla, bronhijalne astme, prehlade i gripe i možete ga uvijek, bez straha dodati u razne čajeve.

Čaj od Stolisnika:

2 male žličice sušenog cvijeta i lista prelijemo s dva decilitra vrele vode, poklopimo i ostavimo da odstoji 10 minuta. Pije se protiv smetnji u bubrezima i jetri, kod želučanog i crijevnog katara, čira na želucu i gastritisa i dr. Odrasli: 1 šalica ujutro i 1 šalica čaja navečer pred spavanje. Djeca: jedna mala šalica ili pola šalice. Nisu zabilježene nikakve nuspojave niti nakon uzimanja dužeg od 4 tjedna, te ne treba praviti pauzu kao kod nekih čajeva.

Tinktura od Stolisnika:

1 dio stolisnika (cvijet i list) i 9 dijelova rakije prepečenice treba odstajati najmanje dva tjedna, nakon čega je potrebno procijediti. Pije se po jedna mala žličica tinkture pomiješana u malo vode, prije jela. Djeluje isto kao čaj.

Ulje za sunčanje od Stolisnika:

U poplavi kozmetičkih preparata za sunčanje, a koje farmaceutska industrija svake godine proizvodi sve više, mala skromna biljka s tisuće listova i tisuće cvjetova dati će nam i tisuće puta bolje ulje za sunčanje, koje je potpuno bezopasno i za najosjetljiviju kožu. Dragocjeni plavi sastojak azulen spriječit će bilo koju upalu kože.


Postupak pravljenja ulja od stolisnika:

List stolisnika brati sa stabljike kad se pojave prvi još neotvoreni cvjetovi. Brati oko podneva i spremati u pletenu košaricu ili platnenu vreću, te što prije osušiti na zraku i sjenovitom mjestu. Osušene listove spremiti u dvostruke papirnate vrećice i dobro zatvoriti.  U litru kvalitetnog ulja ( npr. od kukuruznih klica ili maslinovog) staviti 100 grama sitno zdrobljenog lista stolisnika. Bocu zatvoriti pergament papirom, umotati je u čistu krpu i staviti u lonac s hladnom vodom, na čije smo dno stavili presavinutu kuhinjsku krpu. Kuhati oko 3 sata tako da cijelo vrijeme voda blago kipi. Kad se voda u loncu ohladi, izvaditi bocu i kroz čisto, suho platno procijediti ulje i razliti ga u suhe manje bočice i začepiti čepom od pluta. Umotane bočice u tamni papir uzeti sa sobom na sunčanje. Koža na tijelu će jednakomjerno i lijepo potamniti, a izbjeći će se i svaka upala i crvenilo kože.

Čir na želucu:

Isto ulje upotrebljava se kod čira na želucu, a mnogi su ga upravo tim uljem izliječili ili znatno ublažili tegobe. Kod dugogodišnjeg čira na želucu ima još jedan recept koji djeluje "jače", a također je potpuno bezopasan. Istim postupkom kao što je gore opisano napravi se ulje od jednakih dijelova listova stolisnika i cvjetova kantariona. Cvjetovi kantariona beru se za ulje upravo sada, u drugoj polovici srpnja (u vrijeme pisanja ovog članka), kad su već malo posmeđili. Pije se po jednu malu, čajnu žličicu ulja ujutro i navečer prije jela.

Upala hemoroida:

Staviti bočicu ulja od stolisnika preko noći u frižider. Natopiti navečer mali komadić čistog flanelskog platna i staviti hladno ulje preko noći na hemoroide. Ulje od stolisnika jedan je od najboljih lijekova kod navedenih tegoba. U starim zapisima stoji: "Mnoge bi si nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme posegnule za kunicom."

Pogodna za:

- rak na maternici (piti dnevno čaja koliko se može podnijeti)
- upala jajnika, bijelo pranje, mokrenje u postelju ( sjedeća kupka)
- miom (duže vrijeme sjedeća kupka)
- izostanak mjesečnice (svako jutro natašte popiti šoljicu čaja)
- klimakterij (redovno piti čaj)
- upale živaca na rukama i nogama (kupke za ruke i noge s dodatkom kunice)
- bolna navala krvi u glavu (čaj)
- vrtoglavica, mučnina (čaj)
- očna oboljenja sa suzenjem, probadajući bolovi u očima (čaj)
- krvarenje iz nosa (čaj)
- migrene ( vruć čaj gutljaj po gutljaj piti. redovnom upotrebom migrena može potpuno nestati)

U starim knjigama o bilju ova biljka označena je kao spas za sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnogu višegodišnju bolest. Samo se treba iskušati.

Nije općepoznato da kunica izravno i najbolje djeluje na koštanu srž, jer u njoj potiče tvorbu krvi. Tako pomaže kod oboljenja koštane srži, kod kojih ne pomaže ništa drugo, čak i kod koštanog apscesa ako se primijene kure s čajem, kupkama i masiranjem kunicinom tinkturom.

Dobro je sredstvo protiv krvarenja u pluća i može zajedno s iđirotom izliječiti rak pluća. Iđirotov korijen tokom dana žvakati, a ujutro i navečer piti po šolju kunicinog čaja, gutljaj po gutljaj.

Kod krvarenja u želucu i jakih krvavih hemoroida kao i kod pritiska u želucu i jake žgaravice, čaj pomaže vrlo brzo.

Kod prehlade, bolova u leđima i reumatičnih bolova treba piti što topliji stolisnikov čaj.
Čaj podstiče pravilan rad bubrega, pojačava apetit, uklanja nadimanje, želučane grčeve, jetrene smetnje, upale želučanog i crijevnog sustava, pojačava rad crijevnih žlijezda i tako omogućava redovitu stolicu.
Toplo se preporučuje kod angine pectoris jer najbolje pomaže kod smetnji u cirkulaciji i suženju krvnih žila.

Branje: najkavalitetnije sastojke ima kad se bere po sunčanom vremenu.
Način upotrebe:
čaj: jednu vrhom punu čajnu kašičicu staviti na 1/4 l vode, opariti i ostaviti da kratko odstoji.

Tinktura: po suncu ubranim cvjetovimanapuniti rastresito bocu do grla s 30-40% žitnom ili voćnom rakijom. Ostaviti na suncu ili u blizini drugog izvora topline 14 dana.

Sjedeća kupka: 100 gr kunice (cijela biljka) namočiti tokom noći u hladnoj vodi, slijedeći dan zagrijati do ključanja i uliti u vodu ta kupanje.