Bokvica - Ljekovitost i recepti

Iako se mladi listovi bokvice koriste u ishrani, kao zdrava i veoma hranjiva salata, ova biljka je ipak mnogo poznatija po svojim ljekovitim svojstvima. 

Kod nas raste dvadesetak vrsta bokvice po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, po šumama i na drugim mjestima.

Ima ih svuda. 

Nisu otrovne ni škodljive.

Prema obliku listova i cvasti razlikuju se među sobom neke domaće vrste koje su najrasprostranjenije i koriste se kao lijek: ženska, širokolista bokvica (plantago major l.); muška, uskolista bokvica (p. lanceolata l.) i srednja bokvica (p. media l.).

U većini vrsta bokvice lišće se razvija u obliku rozete u dnu stabljike koja nije granata i nema lišća, nego se završava zbijenom cvašću od neuglednih sitnih cvjetova. Sve tri vrste su trajne zeljaste biljke s listovima u rozeti, a na svakom listu se ističu lučno povijeni nervi koji se pri vrhu lista spajaju; krunica je gola. Cvjetaju od proljeća do zime. Neke se od najdavnijih vremena upotrebljavaju kao lijek, mnogo više u narodu nego u školskoj medicini, za liječenje mnogih bolesti a i kao profilaktično sredstvo (zelen list i sok iz lista kao proljećna vitaminska kura).

Svako će vam odmah, bez okolišanja, kazati da je za posjekotine najbolje priviti list bokvice. On takođe djeluje protiv raznih upala kože i sluznice, pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste suve sluzi iz organa za disanje; smanjuje učestalo mokrenje i povoljno djeluje na organe za varenje: proliv, katar, grčevi, čir na dvanaestopalačnom crijevu i na želucu. Koristi se za ublažavanje napada kašlja. List se bere sve dok biljka cvjeta i to samo mladi, zdravi, neoštećeni listovi, dok se korijen vadi cijele godine. Koristi se svjež i suv list, rjeđe cijela biljka i korijen.

Hemijski sastav i dejstvo sve tri vrste bokvice gotovo su isti, tako da se za potrebe domaćinstva sve tri mogu koristiti posebno ili pomiješane. U narodu se najviše cijene i najčešće upotrebljavaju širokolista, krupna ili ženska bokvica. U svim organima biljke ima heterozida aukubozida i enzima invertaze, emulzina, tirozinaze i koagulaze. U listu ima oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida koji imaju antibakterijsku moć. U sjemenu ima sluzi, masnog ulja, bjelančevina i šećera.

Bokvicu ili trputac uspješno koristimo kod oboljenja disajnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme, pa čak i tuberkuloze pluća.

Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobra za sve ljude koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su izuzetno mršavi i pored obilja hrane. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.

U starim knjigama o bilju može se pročitati da, ako dnevno pojedete osam grama sjemena bokvice, to sprečava stvaranje kamenca. Uz to se pije čaj od bokvice.

Sirup od bokvice čisti krv od svih "nečistoća" i štetnih tvari. Dnevno se uzima jedna kašika, a djeca kašičicu sirupa prije svakog obroka.

Bokvica je dobar lijek za liječenje rana, svih vrsta - čak i otvorenih (pa i na stopalima), ogrebotina, posjekotina, uboda osa, kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i zmija (kod ovih posljednjih samo u nuždi ako nema ljekara).


Svježim listovima smrvljenim između ruku i pomiješanim s malo soli te stavljenim oko vrata, liječi se gušavost.

Stavite li list bokvice u cipele, to liječi žuljeve.

Svaka zloćudna oteklina splasne ako se njeguje svježim smrvljenim listovima. Listovi pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda. U tim je slučajevima dobro svježi mažuran, u hitnim slučajevima može biti i sušeni, staviti u maslinovo ulje. Mažuran treba staviti u bocu, preliti maslinovim uljem i ostaviti 10 dana na toplom. S tako pripravljenim mažuranovim uljem namazati oboljele žlijezde, zatim staviti zdrobljeni bokvičin list i zavezati krpom (zavojem). Za kratko vrijeme nastupiće poboljšanje. Bokvičino lišće se najtoplije preporučuje i kod tromboze.

U fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i gnojnih bubuljica s kože. Preparati od bokvice korisni su i za uklanjanje smetnji nastalih u organima za varenje, a za ovu namjenu postoje i posebne voćne bombone od bokvice, koje je moguće nabaviti u biljnim apotekama.

Recepti:

Čaj:
Vrhom punu kašičicu lišća staviti na četvrt litra vode, opariti, pustiti da kratko odstoji. Čaj od listova bokvice treba piti što je moguće topliji. Najbolje je piti jednu šoljicu čaja odmah ujutro, a zatim jednu do dvije šoljice preko dana i još jednu uveče, prije spavanja. Tako se postiže da konzument ima mirnu noć.

Čajna mješavina:
Vrhom punu čajnu kašičicu mješavine bokvice i majčine dušice u jednakim dijelovima opariti sa četvrt litra vode.

Obloga od lišća:
Svježe listove trputca oprati, zgniječiti na dasci kuhinjskim valjkom (oklagijom) u lisnatu kašu i staviti na oboljelo mjesto.

Sirup:
Nabrati mlade listove bokvice, dobro ih oprati i očistiti vodom. Kada se osuše, listove samljeti mašinom za mljevenje i kroz platno iscijediti sok iz listova. Litar tako dobijenog soka pomiješati sa dva kilograma šećera i kuvati 10 minuta. Piti po kašiku sirupa prije svakog obroka. Čuvajte ga u frižideru.

Protiv akni:
Pomiješati 15 grama svježe iscijeđenog soka bokvice sa 10 grama masne kreme. Dodati nekoliko kapi ružinog ulja. Premazati kožu zahvaćenu aknama.

Mješavina za jači organizam:
U jedan kilogram čistog planinskog meda dodati 300 gr svježih listova bokvice (ženske) koje ste prethodno dobro oprali, osušili od vode i samljeli u mašini za meso ili u blenderu. Prije svakog obroka uzimati po jednu supenu kašiku ovog melema. U narodnoj medicini ova mješavina se smatra kao veoma efikasna za mnoge zdravstvene tegobe.