Crni dud - Itekako ljekovit

Crni dud je visoko stablo što raste gotovo svuda kao kultivirana biljka uz rubove ceste, po parkovima, i drvoredima. U prirodi postoji i kao samoniklo, divlje stablo. Lijepog je drveta i ukusnog i zdravog ploda. 

U Evropi je poznat od davnina, a smatra se da je u ove krajeve došao iz Perzije.

Naziv mu dolazi od latinske riječi mora, što znači kašnjenje. Vjerovatno je to zbog polaganog razvoja pupoljaka.

Hrana i lijek
Dud se spominje u mnogim djelima antičke Grčke i Rima (Horacije, Ovidije). Vergilije je za dud napisao da je najpametnija biljka jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme, a kad počne pupati propupa u jednoj noći.

Čini se da je dud bio više popularan u to davno doba nego danas. Možda zato što ostavlja crvene mrlje na cesti i automobilima nakon što zreli plod otpadne s drveta.

Osim kao slasna hrana, crni dud je od davnina poznat i po svojoj izuzetnoj ljekovitosti. Za lijek se koriste list i plod. Mladi, zdravi i potpuno razvijeni listovi beru se tokom ljeta i suše u tankom sloju na propuhu u hladu.

Iz plodova crnog duda, naročito onog koji ima više kiselkasti okus, cijedi se sok i od njega kuhaju sirup i pekmez koji služe kao hrana, poslastica i blagi lijek protiv upale grla i usne šupljine. Sirup se upotrebljava slično kao sirup od malina.

Nadopuna za šećer
Zbog velike količine sećera, dud je zdrava hrana kako za ljude, tako i za domaće životinje. Zreli i aromatični tamnoljubičasti plodovi jedu se svježi, prerađeni ili osušeni. Osušeni mogu zamijeniti šećer i zbog toga se melju i dodaju pri izradi slatkiša. Služe i za izradu sokova, kompota, želea, sirupa i dr. Od iscijeđenog soka dobiva se sirup koji podsjeća na med.

U Japanu se iz cvjetova duda izrađuje krema za odstranjivanje pjega i drugih nečistoća na koži. U narodnoj medicini svježe nedozreli plodovi daju se protiv proliva, a zreli kao blagi laksativ.

Sok crnog duda djeluje antiseptično te se daje za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje, kao i za ispiranje kod upale grla i usne šupljine.


RECEPTI:

Čaj za kardiovaskularni sistem

Priprema: Čaj se pravi od lisnatih pupoljaka duda koji se skupljaju preko zime a onda se suše. Ovaj recept potječe iz korejske tradicionalne medicine u kojoj se ovaj čaj, osim za oboljenja kardiovaskularnog sistema, upotrebljava i kao sredstvo za mršavljenje.

Pripravci od kore
Upotreba: Smrvljena kora duda u prah upotrebljava se u obliku melema za brže zacjeljivanje rana, a uvarak kore pije se kod povišenoga krvnog tlaka.

Liječenje dijabetesa

Priprema čaja: s pola litre kipuće vode prelije se 50 grama usitnjenog lista crnog duda i pusti 10 sati poklopljeno, uz povremeno miješanje. Procijedi se i pije preko dana.

U Kini je i kora duda poznata kao sastojak biljnih mješavina za liječenje dijabetesa, dok se u zapadnoj Evropi i na Balkanu u iste svrhe koristi osušeno dudovo lišće koje se ponegdje kao prašak posipa po hrani (primjerice varivu). Antidijabetično djelovanje se djelomično pripisuje prisustvu vitamina B2 i može koristiti kao dopunska terapija.

Džem od duda

Priprema: uzeti tri šoljice plodova, dvije šoljice vode, jednu kašiku mljevene čili paprike, pektin, i sve to kuhati 5 – 10 minuta. Dodati šoljicu šećera pa kuhati još tri do pet minuta. Džem je idealan za palačinke, a još bolji uz meso s roštilja ili uz biftek.