Evo šta vas može ubiti a da to i ne znate

Opasnost za naše zdravlje je na svakom koraku. Pogledajte šta vam preti, a da vi to ne znate.

RIBA

Baš je ukusna i tako prija. Ali… šta mislite kakvih sve otrova ima u njoj?

U morskoj ribi koja dolazi do nas gotovo da nema nijedne vrste koja u sebi nema teške metale i razne otrove. Ko još to pregleda? Niko. 

Narod je pojeo svu uvezenu količinu vijetnamskog soma u filetima a da niko od nadležnih organa nije saopštio koliko je u njoj bilo olova. 

Kad jedete morsku ribu, znajte da jedete i živu u njoj. A o tome koji je kvalitet stigao u Srbiju nećemo jer niko neće reći istinu. Znači, bolje je da jedemo ribu uzgajanu u slatkovodnim predelima? Da, ali ako nam neko kaže koliko u njima ima pesticida. Ishrana ribom je povezana sa velikom stopom nastanka raka izazvanog otrovom Polychlorinated Biphenyls (PCBs).


VODA ZA PIĆE
Ako se u vodi iz vašeg vodovoda nalazi perfluorooctane sulfonate (PFOS) onda budite sigurni da vam je jetra u opasnosti, kao i testisi i pankreas i to od najopasnije bolesti, kancera. Žene koje su u trudnoći ugrožavaju fetus sa ovom hemikalijom iz vodovoda.TERMOFOR
Ukoliko vam zatreba termofor imajte na umu da je on napravljen od polikarbonata koji sadrže bisfenol. Bisfenol je toksična hemikalija koja izaziva rak dojke i prostate, oštećenje mozga, poremećaj endokrinog sistema. Još gore od ovoga je što je bisfenol pronađen u flašicama za bebe. Ispitivanja u Srbiji su pokazala da su od 12 uzoraka igrački za decu uvezenih iz Kine osam bilo otrovno. Pored toga, svi laptopovi sadrže ovu otrovnu materiju.


KONAC ZA ZUBE I ŠAMPONI ZA KOSU
Perflourinated compounds (PFCs) iz porodice fluora su veoma otrovne hemikalije. Koriste se u mnogim proizvodima za čišćenje a za nas je posebno alarmantno što se nalazi i koncu za zube i u šamponima za kosu. Eksperimentalno je dokazano da izaziva oštećenja jetre i bubrega. Posebno je opasan za fetus i tek rođene bebe.

GLEDANJE TV-a
Naučno je dokazano da gledanjem TV-a na svaki sat izgubite 22 minuta života. Osim toga, položaj tela i sedelački način života uzrokuje kardiovaskularne bolesti, dijabetes i druge zdravstvene probleme.

DISANJE U ZATVORENOM
Gore od udisanja izduvnih gasova automobila na otvorenom je udisanje ustajalog vazduha u vašoj kući. Merenja dokazuju da je udisanje vazduha u vašoj kući otrovnije četiri puta od zagađenog vazduha napolju. Ovo zagađenje dolazi od isparljivih organskih jedinjenja kao što su boje i lakovi na stvarima i nameštaju, sredstva za čišćenje stvari ali i sudova i posteljine, pesticidi, materijal u nameštaju, kompjuter i kompjuterska oprema, kozmetika. Isparljiva organska jedinjenja izazivaju oštećenja bubrega, jetre, centralnog nervnog sistema, iritaciju očiju, nosa, vrtoglavicu. Povezani su naravno i sa nastankom raka. Razmislite samo o jednoj stvari, da li vam se događa da nekad osetite mučninu dok radite na kompjuteru?

SOKOVI
Razmišljate da popijete čašu soka i da se malo osvežite? Sumpor dioksid se nalazi u sušenom voću, sokovima pa čak i u musliju. On se koristi kao konzervans ali to kao što znate nije za ljudski organizam. Zašto se ipak stavlja je pitanje za drugu temu. Ova hemikalija ometa nervne signale, smanjuje kapacitet pluća i povezan je sa pobačajima kod trudnica.

KOKICE
Osim što je u njima kancerogena masnoća imaju u sebi i kancerogene hemikalije. Omoti i kese za kokice takođe imaju kancerogene sastojke koji kroz kesu prolaze na kokice, naročito onako masne i vruće. Diacetil koji je u lažnom maslacu za kokice izaziva opasne i ponekad smrtonosne bolesti na plućima.

ULJE ZA SUNČANJE
Čuli smo da je zaštita kože od sunca raznim namazima dobra. Ali nedavna istraživanja su jasno pokazala da ti namazi ustvari sprečavaju organizam da koristi vitamin D i tako blokira imuni sistem. Naučno je utvrđeno da je čak četvrtina žena koje su umrle od raka dojke, moglo da izbegne smrt da su videle više sunca. Takođe, alarmantno je što su u mleku i ulju za sunčanje pronađeni hemijski otrovi poput benzophenones, cinnamates i menthyl anthranilate. Neki sastojci umesto da zaštite od raka kože mogu izazvati upravo rak kože. Ove hemikalije deluju kao estrogeni i izazivaju neželjene efekte.