Liječenje tendinitisa i ozljede tetiva

DERIVAT ZAČINA KOJI SE ČESTO KORISTI U INDISKOJ KUHINJI KURKUMA, MOGAO BI BITI KLJUČ LIJEČENJA TENDINITISA, OZLJEDE TETIVA

Tendinitis je vrsta upale tetiva koja uzrokuje bol i osjetljivost područja oko zglobova.

Vlaknasto tkivo tetive može popucati i upaliti se, najvjerojatnije zbog lakše ozljede.

Kod zahvaćenog se područja javlja bol, a tetiva ne može brzo zacijeliti jer se mišić neprestano koristi. Bolovi općenito nestaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, ali mogu i potrajati, pogoršati se, naročito u starijih.

"Tendinitis može nastati na bilo kojem mjestu gdje tetiva spaja mišić s kosti, ali je najčešći u ramenu ili -petama, na vanjskoj strani lakta (gdje je poznat kao "teniski lakat", premda do upale može doći a da i ne igrate tenis) ili na unutarnjoj strani lakta ("kopljaški lakat")", piše portal Zdravstveni.


Kurkuma se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicine Kine i Indije za liječenje rana, infekcija i mnogih kožnih problema. Ovaj indijski začin sadrži fitokemikaliju kurkumin koji se pokazao kao izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja: može prevenirati Alzheimerovu bolest i dijabetes tipa 2, pomaže u borbi protiv raka dojke i karcinoma debelog crijeva, te ujedno djeluje kao prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru.


Udruženi engleski i njemački istraživači ustanovili su kako kurkumin, koji kurkumi daje specifičnu žutu boju, može osujetiti biološke mehanizme koji stvaraju upalu kod tendinitisa.

Englesko-njemački je tim proučavao kulturni model upale tetive kod ljudi, točnije utjecaj kurkumina na upalne i degenerativne procese u stanicama tetiva. Molekule inteleukini mogu aktivirati cijeli niz upalnih gena tako što aktiviraju opasni "okidač" NF-kB. Znanstvenici su zaključili kako kurkuma u kulturi stanica tetiva može inhibirati NF-kB i spriječiti nastajanje daljnje upale.

"Našim istraživanjem ne tvrdimo kako curry, kurkuma ili kurkumin mogu izliječiti upalna stanja poput tendinitisa i artritisa, no vjerujemo kako može znanstvenicima ponuditi novi, važni trag u liječenju ovih bolnih stanja putem prehrane", objasnio je dr. Ali Mobasheri sa Sveučilišta u Nottinghamu, jedan od autora istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Biological Chemistry.

Tendinitis je povezan s drugim artitičnim i reumatoidnim bolestima, kao što su reumatoidni artritis ili metaboličkim bolestima (dijabetes). Jedino liječenje podrazumijeva ublažavanje bolova i smanjenje upale nesteroidnim protuupalnim lijekovima, kao što su aspirin ili ibuprofen, no oni često mogu dovesti do nuspojava (mučnina, povraćanje, glavobolja, proljev, zatvor ili umor).