Upoznajte ljekovitost mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova oraha

Malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najdjelotvorniji su ako se beru početkom maja.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara crijeva, jačanja mišića i vida.

U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju.

Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 odsto ulja, bjelančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, željezo. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.

Posebno je djelotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i protiv bijelog pranja.


List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lijepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrijebi dok je svježe i zeleno, jer sadrži neraspadnute ljekovite sastojke. Sušenjem se ovi mijenjaju i kvare, pa i listovi dobijaju tamnu boju.
Mladi, zeleni orasi obiluju vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slabašnoj djeci i malokrvnima. Zreli plodovi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Izvrstan su izvor masnih kiselina omega-3, zbog čega uspešno snižavaju holesterol u krvi.


Znojenje stopala
U dva litra vode potopite po pet supenih kašika isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u ključalu vodu i kuhajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge. Poslije pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na vazduhu.

Za jačanje kose
U mašini za mljevenje oraha sameljite deset supenih kašika jezgra oraha, a zatim ih stavite u litar 96-postotnog alkohola. Flašu dobro zatvorite i dvije sedmice držite na toplom mjestu. Tom tečnošću masirajte kožu glave svako veče i poslije toga je  osušite.

Protiv bolova
Pomiješajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smjesu ostavite mjesec dana na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mjesta.

Sa medom
U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni lijek jer organizmu obezbjeđuje sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljene hidrate. Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti. Sprema se tako što se 500 grama livadskog meda pomiješa sa 500 g mljevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lijek se uzima na svaka tri do četiri sata po jedna kašičica, do oporavka.