Majčina dušica

Drugi nazivi: babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušicina, dušicka, materina dušica, materka, tamjanika .

Stanište: raste na sunčanim mjestima.

Ljekoviti dio biljke:
Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majkine dušice.

Treba napomenuti da majkinu dušicu treba brati pažljivo.

Nikako se ne smije čupati, jer se time biljka uništava. Treba odsijecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvijetu i to makazama.

Za zaštitu u vrijeme epidemija se preporučuje,svakodnevna upotreba čaja od majcine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Ali, ovde treba naglasiti koliko je važno pravilno pripremiti čaj.

1. Nikada ne kuhati čaj u otvorenom sudu.
2. Uzeti dovoljnu količinu biljke za pripremu čaja.

Majčina dušica sadrži lako isparljiveljekovite sastojke i kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva.

Čaj pripremljen sa nedovoljnom količinom biljke takođe nema ljekovita svojstva.




Dakle, da napravite dobar čaj, uzmite supenu kašiku majčine dušice, prelijte sa dvijesta grama ključale vode, poklopite i nakon pola sata ocijedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno. Majcinom dušicom se takođe možete inhalirati što će dati još boljeefekte u terapiji.

Ovim postižete dva uslova koja daju najbolje efekte u iskašljavanju, jer se obezbeđuju dobra hidracija organizma i vodena para koja sadrži ljekovite sastojke majčine dušice uspiješno razrađuje sekret u bronhijama.

Ljekovito djelovanje: Ulazi u sastav ljekovitih preparata za liječenje disajnih organa,  organa za varenje... Koristi se kao začin, konzervans i antisepticko sredstvo.

Majkina dušica je omiljen lijek u narodnoj medicini. Kod nas se vijekovima upotrebljava, pre svega, kao lijek za liječenje organa za varenje. Majkina dušica se daje protiv crevnih parazita, naročito protiv dječijih glista...