Vidac jača očni živac, bistri rožnjaču, popravlja vid i reguliše očni pritisak

VIDAC JAČA OČNI ŽIVAC ,BISTRI ROŽNJAČU, POPRAVLJA VID i REGULIŠE OČNI PRITISAK
Vidac kao lekovita biljka pomaže u lečenju glaukoma, konjuktivitisa, poboljšava vid, ukljanja čmičak i ublažava upalne procese u organizmu. Bistri rožnjaču i popravlja vid. Korisno je s vremena na vreme isprati oči čajem od ove biljke. Očne infekcije Mast od vidove trave poseduje snažno protivupalno dejstvo, pa pomaže u lečenju konjuktivitisa.

Vidac reguliše očni pritisak i u kratkom vremenskom roku otklanja neprijatne simptome glaukoma.

Čmičak 

Topli oblog od ove biljke podstiče izlučivanje gnoja i ublažava upalu kapaka, te efikasno otklanja čmičak.

U četvrt litre vode stavi se jedna kašika usitnjenog vidca (vidova trava, Euphrasia officinalis). To pustimo da zakuva. Zatim se ostavi poklopljeno da stoji dok se ne ohladi do 30°C (tako da očima nije ni hladno ni vruće). Uzme se okrugla čašica koja se do polovine napuni gornjim čajem.

Glavu treba nagnuti napred, a čašicu pritisnuti na očnu šupljinu tako da potpuno pristane. Sada se otvori oko. Zatim se glava digne i ponovno spušta (ne skidajući čašicu). To se ponavlja nekoliko puta: gore-dole tako da čaj dobro opere oko. Za pranje svakog oka uzima se uvek sveži čaj.

1 čajna žličica bilja, 2 dl vode

Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 2 minute i procijedimo.

Uputa za upotrebu: Pijemo 2-3 šalice čaja za jačanje vida i ostalih bolesti.



Napomena: Čaj za pripremu obloga ili ispiranja se samo pojača količina bilja na 2 dl vode tako da u pripremi stavimo 1-2 jušnu žlicu bilja.

Vidac ne bi smjele uzimati osobe s komplikacijama žuči, akutnog čira na želucu i dvanaesniku, jetre itd. Trudnice za vrijeme trudnoće kao i za vrijeme dojenja ne bi smjele uzimati vidac.

POPRAVLJA SLAB VID
U svako jelo stavljati malo majčine dušice, umivati oči u vodi u kojoj se natapala majčina dušica. To se ponavlja sve dok se vid potpuno ne oporavi.

Ako peku oči, treba ih ispirati čajem od muške i ženske bokvice.

Obraze ne umivati vodom. Oko očiju i veđe treba masirati kiselim mlekom ili surutkom i posle masiranja oči se dobro obrišu. Ujutro, pre obrokaa i pre spavanja oči se natrljaju pravim maslinovim uljem. Oči će ojačati, a vid znatno popraviti.

Na oči bolesnika staviti trulu jabuku sitno iseckanu i preko toga zavoj. Preko zavoja gustu krpu. Za 8 dana oči će biti zdrave.

Usitnjenog peršunovog lišća - 2 kašike stavi se u 300 g vode i kuva 3-4 minute. Kroz gazu ili prokuvanu belu krpu to se procedi i tom tekućinom oči ispiraju. Preko noći stavljati obloge od istog čaja. Svakako se mora dobro procediti.

KONJUKTIVITIS
Uzeti kamilicu, zovinog cveta, lazarkinje i ružinih latica u podjednakim delovima.Dobro pomešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa pola litre ključale vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Nakon toga ocediti. Tri šoljice odvojiti. Piti triput dnevno po jednu šoljicu. Ostatkom ispirati oči.

U kašičicu mlake vode, stavi se nekoliko kapi pravoga meda. Kad se dobro rastopi, time se mažu oči, ali se ne smeju trljati. Dobro čini i sveže vrcani med, ako se neka kap kapne u oči.

Jednu bocu širokog grla napuniti svežim cvetom zove bez peteljke. Grlo boce se zatvori pergamentom ili celofanom i ostavi da stoji 2-3 nedelje na toplom mestu ili na suncu. Za to vreme taložiće se na dnu staklenke crna tekućina. Kad cvet dobije boju rđe, iscedi se crna tekućina kroz čistu belu krpu ili gazu. Koliko bude tekućine, toliko se doda 96% alkohola.

Dobro se promeša i boca dobro zatvori. Pre upotrebe bocu treba dobro protresti da se talog pomeša s aalkoholom. Od te tekućine nakapa se malo na komadić vate, oko zatvori i vata položi na bolno oko. Preko vate poveže se suva krpa, koja se sa vatom ostavi preko noći na oku. Ponavlja se nekoliko večeri. Ujutro se oko ispere mlakim mlekom ili čajem od kamilice,  koja se mora procediti preko čiste guste krpe.