Bosiok začin i lijek

Mnogi ga zovu božija biljka, jer se spominje i koristi u religijama. Bosiok je poznata biljka od davnina, kao začin naročito u novije vrijeme.
Osim što se izdvaja po izuzetnom ukusu ukusu Bosiok ima i zdravstevena svojstva koja itekako pomažu u zdravlju čovjeka.

Bosiok u sebi sadrži eterična ulja, a ta ulja sadrže važne zaštitne supstance protiv agresivnih molekula koja se nalaze u toksičnim materijama koje se nalaze oko nas.

Etrična ulja iz bosioka usporavaju starenje.

Važna supstanca u bosioku je žućkasto zeleno eterično ulje, jača imunitet i održava zdravlje.Veoma značajna eterična ulja iz bosioka su i estragol, eugenol, lineol i linalol. Estragol i eugenol održavaju mozak u formi i podstiču koncentraciju u kratkom roku.

Vrlo lako to možete provjeriti, ako osjetite umor prožvačite 1-2 lista svježeg bosioka, vrlo brzo će te osjetiti poboljšanje. Jela kuhana sa bosiokom jačaju nerve i spriječavaju nadutost. Bosiok možete koristiti u svježem stanju, ali i osušen ( suši se u hladu a bere se kad je iscvjeto).Najači okus bosiok ima u svježem stanju, i to dan dva prije cvjetanja. Bosiok se jako puno koristi u kuhanju, naročito kao začin.

Najbolje ga koristiti us variva i tjesteninu sa sosom od paradajza. Najukusnije jelo po mom mišljenju je mocarela sa paradajzom i svježim bosiokom.

Mnogi drevni narodi smatrali da sveti bosiljak pozitivno utiče kako na tjelo tako i na duh.


Savremena ispitivanja potvrdjuju da sveti bosiljak svakako blagotvorno deluje na ljudsku psihu jer ima umirujuće dejstvo pa se preporučuje kao prirodni lijek protiv stresa i napetosti nastale usljed svakodnevnih briga i pritisaka. Posebno je koristan osobama cija profesija iziskuje velike intelektualne napore jer doprinosi i boljem pamćenju.

Bosiljak zatim suzbija simptome prehlade kao sto su kašalj i bolovi u grlu. Otvara apetit i umanjuje nadimanje stomaka. Preporučuje se protiv crevnih upala i upala mokracnih kanala. Narodna medicina preporučuje upotrebu svetog bosiljka dojiljama za bolje lučenje mlijeka.

Čaj od bosiljka - osim sto doprinosi boljem opŠtem stanju organizma ublažava simptome glavobolje, nesanicu i mučninu. Umiruje kašalj, upalu želuca, crijeva, besike i bubrega. Nekada se upotrebljavao i za liječenje tuberkoloze.

Eterično ulje svetog bosiljka - deluje antibakterijski, dobar je antioksidant a često se upotrebljava i kao prirodno sredstvo protiv nadimanja.

Sok od bosiljka - Sok od sviježih listova bosiljka koristi se za ispiranje usta i grla kao i protiv kožnih oboljenja i uboda insekata. Za liječenje raznih upala u usnoj šupljini potrebno je nekoliko puta dnevno žvakati nekoliko listova bosiljka, što ce ujedno otkloniti i loš zadah iz usta.

Na samom kraju, u korist priče o tome koliko je ova biljka zaista dobra govori i narodna izreka koja glasi: "Duša dobrih ljudi miriše na bosiljak".