Crveni glog

Kao srčani tonik crveni glog, i to cvijet, rabi se za liječenje kardiovaskularnih tegoba: za ublažavanje prsnih bolova, za reguliranje srčanih otkucaja i jačanje srčanog mišića, za usporavanje pulsa, a ujedno širi krvne žile, pojačava opskrbu srca krvlju i kisikom te smanjuje potrošnju energije srca kod pumpanja, za reguliranje visokog i niskog krvnog tlaka te zaštitu koronarnih žila od ateroskleroze, za preventivno sprečavanje infarkta, utječe na snižavanje kolesterola u krvnoj plazmi i ostalih masnoća u tijelu (plod crvenog gloga), kod angine pektoris, kod zamora srca, za održavanje normalnih funkcija srca i uravnoteženog krvnog tlaka, regulira rad srca, smanjuje periferni vaskularni otpor, (smanjuje pritisak na srce, snižava krvni tlak te olakšava protok krvi). Plodovi crvenog gloga rabe se i kao preventivni lijek kod rizika od kardiovaskularnih bolesti; kao dobra zaštita od bolesti srca.

Primarno crveni glog djeluje na kongestiju srca, sekundarno djeluje na anginu pectoris (blaži oblik), kardiomiopatiju te na srčane aritmije i tahikardije. Zbog umirujućeg djelovanja crveni glog može se koristiti i kao sedativ te kod iznenadnih aritmija srca, kod nervoznog srca, pomaže kod problema sa zglobovima, u kičmenim diskovima te kod reumatoidnog artritisa. Cvijet i plod crvenog gloga koriste se u liječenju bolesti grla te kao diuretik u liječenju edema i bubrežnih slabosti. 


Kod intermitentne klaudikacije ubrizgava se ekstrakt gloga koji poboljšava cirkulaciju pridonoseći time većoj mogućnosti hodanja, odnosno kretanja. Kod oštećenja srčanog mišića u starosti izvrsno je prirodno sredstvo za jačanje i bolji rad srca, kao i za upale srčanog mišića, sužene i već otvrdnule arterije srčanog vijenca. U kineskoj pučkoj medicini glog rabe za manjak qija (či – vitalna tekućina, energija organizma).

Rabe ga za srčana oboljenja kao što su angina pectoris, cirkulacijske probleme, aritmije, tahikardije, za povećanje enzima sekretiona, za smanjenje abdominalnih bolova te za bolju memoriju, zajedno s ginko bilobom. Slična iskustva u liječenju imaju i Nijemci, Englezi, Amerikanci... Glog rabimo kao: adstringent, antidiaroik, antispazmotik, antiedemik, aterosklerotik, antilitik, antibakterik, antikoagulant, diuretik, digestiv, emenogog, hipertenzor, hipotenzor, kongnestik, kardik, sedativ, tonik, vazodilatator. Kontraindikacije: ako se prekorače određene doze, može doći do pojačanog rada srca. Napomena: razlike od bijelog gloga su vidljive kod listova koji su dublje urezani od crvenog gloga i manje su sjajni. 


Crveni glog u ljekovite svrhe može se kombinirati s različitim biljem:
- s ginkom za moždanu cirkulaciju;
- s kamilicom, listom masline, imelom i češnjakom, za nervozu srca i nepravilan puls;
- s hmeljom (Humulus lupulus), valerijanom i matičnjakom za umirenje.
Napomena: Kod korištenja gloga za poboljšanje zdravlja obvezno je konzultirati se s liječnikom. 

Tinktura (aritmija, nervozno srce, visoki tlak, arterioskleroza koronarki)
200 g cvjetova s listom ili plodova, 1 l 60-postotnog alkohola
Priprema: Svježe cvjetove ili plodove zgnječiti i staviti u staklenu bocu, preliti alkoholom, držati zatvoreno 21 dan i procijediti. Povremeno protresti bocu.
Uporaba: Početna doza od tri kapi, dva do tri puta na dan, postupno se povećava do najviše deset kapi. Ovako se postupa kako bi se individualno odredilo doziranje, jer veće količine izazivaju aritmije. Prosječno se uzima tri puta po pet kapi na žličicu meda, a ako se uzima s vodom ili čajem, tada se može staviti i po deset kapi tinkture.

Homeopatski kardiotonik
1 jušna žlica zgnječenih plodova gloga, 2 dl vode
Homeopatski lijek crataegus (tinktura od svježih plodova gloga) rabi se za liječenje bolesti miokarda – srčanog mišića, cirkulacije, aritmija, itd. Današnja znanost potvrđuje sva svjedočenja pučke medicine starijeg i novijeg datuma, naročito po otkriću homeopatije. Još je 1924. dr. W. Schwabe, vrlo uspješno, primjenjivao matičnu tinkturu iz plodova gloga, u šestoj potenciji za srčane bolesti.

Čaj od cvjetova (univerzalni čaj za navedene probleme)
1 jušna žlica cvjetova gloga, 2 dl vode
Priprema: Vrućom vodom preliti cvjetove, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Uporaba: Piti po potrebi dvije do četiri šalice čaja na dan. Čaj se može zasladiti medom.

Preživljavanje u prirodi
U proljeće mladi izdanci i listovi pomiješani s kuhanim krumpirom ukusno su jelo priređeno kao salata, a mogu se pripremati i kao varivo te čaj od cvjetova. U jesen se plodovi gloga također mogu jesti, od njih se može kuhati čaj i kompot ili se mogu rabiti kao dodatak ostalim plodovima jeseni.
Napomena: Glogovo drvo je tvrdo te se može koristiti za razne potrebe življenja u prirodi.

Čaj od plodova (univerzalni čaj za navedene probleme)
1 jušna žlica zgnječenih plodova gloga, 2 dl vode
Priprema: Zgnječene plodove gloga namakati u vodi oko 2-3 sata i potom prokuhati. Poklopiti i nakon jednog sata procijediti.
Uporaba: Piti dvije-tri šalice čaja dnevno u gutljajima.

Prašak
U mlincu za kavu samljeti osušene cvjetove tako da dobijemo prašak. Dnevno ga uzimamo 2-3 puta u količini koliko stane na vrh noža. Prašak se može umiješati u jelo ili piće.