Krpelj ako vas ugrize ili ubode

Šetnje u prirodi koje smo svi jedva dočekali nose sa sobom i određene opasnosti. 

Zajedno s prirodom bude se i krpelji, u većem ili manjem broju u proljeće i u ljeto svake godine.

Krpelji su najaktivniji u svibnju i lipnju.
Krpelji imaju posebne usne organe, prilagođene za bodenje kože i sisanje krvi. U svom razvoju prolaze tri stadija: larva, nimfa i odrasli krpelj.

Tijekom sisanja krvi, pod uvjetom da su zaraženi nekim mikroorganizmom opasnim po čovjeka, mogu mu prenijeti infekciju. Mogućnost za prijenos je veća što je vrijeme sisanja duže, a najveći rizik nastaje kad krv siše odrasla ženka, koja za nekoliko dana usiše toliko krvi da višestruko premaši svoju veličinu. Za razliku od ženke koja se prepoznaje po crveno narančastom polumjesečastom zatku mužjaci i ličinke su jednobojni, smeđi.

Najveću aktivnost šumski krpelji u našim krajevima pokazuju od svibnja do srpnja, a zatim ponovno ujesen. Hrastove, grabove i bukove šume, bogate šipražjem, travom, paprati, kupinovim grančicama idealno su obitavalište krpelja, ali se on raširio i počeo naseljavati i uređene gradske parkove. Odrasle ženke Ixiodes ricinusa rijetko se nalaze na raslinju višem od 1m (do 1,5 m), larve se nalaze na visini od 30 cm, a nimfe na raslinju manjem od 1 metra. One se obično popnu na vršike trave, grančica ili lista čekajući prolazak plijena. Kad se plijen približi krpelji osjetom toplinskog zračenja i mirisa istegnu prednje nožice i budu pokupljeni od čovjeka ili životinje.


Nakon što ih je žrtva pokupila oni i po nekoliko sati hodaju po njoj u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti. Vole meku i tanku kožu, vlažna i topla mjesta prepone, pazuho, unutarnju stranu nadlaktica i bedara, kod djece se često nađu na vlasištu i oko ušiju. Na mjestu uboda može se kao rezultat djelovanja stranih bjelančevina, koje krpelj unosi u kožu javiti manje crvenilo ili oteklina, koja blago svrbi.

Kako pravilno odstraniti krpelja

Krpelja ćete se najbolje riješiti ako problemu pristupite smireno. Prije se govorilo da krpelja treba utopiti u ulju ili ljepilu, no to nemojte nipošto napraviti. Naime on će se ugušiti i izbacit će otrov u ranu. To može biti itekako opasno.

Kako biste ga dobro izvadili potrebna vam je tanka pinceta. Povlačite ga u različitim smjerovima, izbjegavajte trzanje, gnječenje ili stiskanje.
Pokušajte ga iščupati cijeloga. Bez panike ako dio ostane – liječnici tvrde da mala crna točkica koja eventualno ostane nije njegova glava nego oružje za ubod. Njega će koža s vremenom sama izbaciti.

Ubod i ruke operite vodom i sapunom i nakon toga ga dezinficirajte.

Naravno može se dogoditi da ga krivo iščupate pa da ostane veći dio u vašoj koži – u tom slučaju je riječ o njegovoj glavi. Potrudite se izvući je.

Ako primijetite stvaranje crvenog kruga oko uboda odmah se uputite liječniku. Kako simptomi često znaju kasniti, obratite pozornost na ubod čak i četiri tjedna nakon incidenta.