Riješite se upale mokraćnih kanala

Prvo i glavno pravilo kada je upitanju liječenje infekcija mokraćnog sistema, je pijenje velikih količina tekućine kako bi se vaš mjehur i bubrezi očistili od bakterija koje uzrokuju upalu.

Korist ćete imati i od ispijanja obične vode, a za još efikasnije rezultate, pronašli smo nekoliko recepata u knjizi '1001 prirodni lijek' koji se preporučuju za liječenje hroničnih infekcija mokraćnog sistema.

SOK OD BRUSNICE
Sok od brusnica odličan je lijek za infekcije mokraćnog sistema , ali i vrlo dobra preventivna mjera. Ako ste skloni upalama mokraćnog sistema, ovaj ukusni sok možete piti preventivno svaki dan. Napravite si pripravak pomješajući 60 ml vode, 125 ml nezaslađenog soka od brusnice  i 60 ml nezaslađenog jabučnog sirćeta. Za prevenciju, dobro je i svaki dan uzeti po kašičicu marmelade od brusnice ili šaku suhih brusnica, koje su i izvrstan dodatak jogurtu.



ČAJ OD PERŠUNA
Peršun je odličan prirodni diuretik, pa je čaj od njega vrlo učinkovit u ispiranja bakterija iz urinarnog trakta. 20 grama grubo nasjeckanog peršuna, prelijte s 2,5 l vode, pokrijte posudu i kuhajte pet minuta. Ostavite čaj da odstoji oko petnaest minuta, procijedite ga i popijte sve to u jednom danu, po mogućnosti u roku od 3 sata.

ULJE OD SANDALOVINE
U Ayurvedskoj medicini sandalovina se koristi za liječenje infekcija mokraćnog sistema i ublažavanje bolova koji prate ovu vrstu infekcije. Aromaterapijsku kupelju, pripremite tako što ćete u kadu s toplom vodom nakapati deset kapi eteričnog ulja sandalovine i ležati u njoj  20 minuta - kupka će djelovati vrlo umirujuće na bol u zdjelici. Možete si je pripremiti svaki dan dok bol u potpunosti ne prestane.