Vrbovica sitnocvjetna liječi gotovo sve muške bolesti

Vrbovica je trajna biljka s uspravnom okruglom i nerazgrananom stabljikom koja naraste do visine od stotinjak centimetra.

Listovi su joj dugi,jajastog oblika na vrhu zašiljeni.

Cvijet sa četiri latice je bijeloružičaste boje ili crven, a cvjeta na samom vrhu sjemenskih ljuski u periodu od jula do septembra.
Podanak je jako razvijen s puno vriježa a plod je duguljast i uzak tobolac.

Raste na šumskim čistinama, paljevinama, uz šumske puteve pretežno u crnogoričnim ali i u listopadnim šumama.Voli svježa hranljiva tla bogata dušikom.

Sadrži  flavonoide, kvercetrin, kvericetin, miricitin, sitosterol, vitamin C i karotin.
U ljekovite svrhe koristi se cijeli nadzemni dio biljke koji se ubire za vrijeme cvjetanja i suši.
Kod vrbovice beremo listove ili cijelu biljku u cvatu, a tako ubrana suši se na toplom, prozračnom mjestu u hladovini. Po sušenju biljku usitnimo i pohranimo u platnene vrećice ili dobro zatvorene staklenke.


Vrbovica se osim kao suha biljka u čaju koristi i kao ekstrakt i tinktura, a najveću ulogu ima kod liječenja muške boljke s prostatom.
Upalna stanja prostate, prostatitis, akutni prostatis koji je uzrokovan bakterijama E. Coli, Klebsiella, Proteus i drugima, hiperplazija prostate i tumori prostate česta su boljka modernog muškarca, a u pučkoj medicini kod navedenih boljki tu je neizostavna vrbovica.

Vrbovica je neizbježna biljka u biljnim smjesama za liječenje oboljenja mokraćnog sustava.
Dragocjena je biljka u liječenju oboljenja prostate (upalna stanja,hipertenzija pa i tumor prostate), a njome se uspješno liječe bolesti mjehura, bubrega i uporne bakterije u urinarnom sustavu (E. Coli, Klebsiella, Proteus itd.)koje često uzrokuju prostatitis (upalu prostate).

Vrbovica se u ljekovite svrhe najčešće koristi u obliku čajeva i tinktura .

Česte su čajne mješavine za liječenje prostate pa se tako uz vrbovicu preporučuju list i korijen koprive, gospina trava, kamilica, čestoslavica, iđirot, i druge ljekovite biljke za koje je dokazano da pomažu normalnom funkcioniranju prostate.
Osim za lijek, mlade listove vrbovice možemo koristiti i kulinarstvu. Takvi listovi puni zdravlja i energije prirode u proljeće su melem u raznim salatama, varivima ili juhama.

Najčešća primjena vrbovice je ipak priprema čaja koji ćemo najlakše spraviti tako da 1 čajnu žličicu suhe vrbovice prelijemo s 2 dl vruće vode, pustimo da odstoji 5 minuta nakon čega čaj procjedimo i pijemo 2 šalice čaja na dan. Najbolje ga je piti ujutro na tašte i navečer prije spavanja.

Stoga ili kao prevenciju ili ako imate problema s prostatom i bolestima urinarnih kanala ne zaboravite da najbolja pomoć za te boljke postoji u prirodi.