Čaj od hrastove kore

ČAJ od hrastove kore
- 1/2 lvode 
- 1 žlica hrastove kore 

  ČAJ od lišča hrasta
-1 šalica vode
-1 čajna žlica hrastovog lišča

ČAJ od hrastove kore
Priprema: U 1/2l vode stavite 1  žlicu hrastove kore, te kuhajte 5 do 10 minuta. Čaj piti tijekom dana kao lijek protiv navedenih bolesti unutarnjih i vanjskih, posebno protiv krvarenja., želučanog i crijevnog katara, ujeda zmije i otrovnih insekara.

Čaj od lišča hrasta
Priprema: 1 čajnu žlicu hrastovog  lišča prelijemo 1 šalicom vrele vode i ostavimo 10 minuta. Dnevno se piju 2 šalice kroz  3 tjedna kao izvanredan lijek  kod teških proljeva, krvarenja, naročito unutarnjeg te kod izbacivanja krvi i sluzi.


Hrastovi listovi u vinu 
Priprema: 1 veliku žlicu  samljevenih hrastovih listova prelijemo sa 1 litrom vina i pustimo odstajati 48 sati; grgljanjem liječimo anginu te druge bolesti u grlu i vratu.

Oblozi I koristi se čaj i uvarak hrastove kore  kao lijek za reguliranje štitnjače
Oblozi II koristi se čajna mješavina hrastove kore, kamilice i kadulje, za pranje i stavljanje obloga kod hemeroida, fistula i ispalog čmara.

Kod otečenih nogu

Preporučuje se čajna mješavina koja se sastoji od jednakih dijelova hrastove kore, pelina i poljske preslice. Od te mješavine uzima se jedna čajna žlica za jednu šalicu čaja, koji se pije vrlo lagano čajnom žlicom. ,

Kava od žira
Zreli žir se oguli i samelje u stroju za mljevenje mesa, dpbro se osuši i spremi u kutiju na suho i tamno mjesto. Po potrebi, ali svaki dan  ponovno pržimo na laganoj vatri dok ne dobije  tamnosmeđu boju.Jednu kavenu žličicu  pomješati u  zavreloj vodi   od   šalici   kave  (1 dcl).  Kuha se 10 minuta, potom se procijedi i  doda šečer i mlijeko (par kapi); dnevno se pije 1-2 šalice, kao lijek koji regulira rad štitnjače. 

Inaće kava od žira poboljšava  krvnu sliku, anemiju, koja je posljedica gubitka ili nedovoljnog unosa željeza u organizam,  otklanjanje rahitičnosti kod djeece i adolescenata, smanjuje  kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena poslje četrdesete godine života,  kod žena sa menstrualnim problemima, za vreme trudnoće i dojenja,  kod problema u probavnom sistemu,kod  vanjskih i unutrašnjih hemeroida, u  normalizaviji krvnog pritiska, u snižavanju povećanog holesterola i triglicerida

O hrastovoj kori, lišču i ljekovitosti:
Hrastova kora ima široku primjenu, ali su ljekoviti i listovi  koje beremo ljeti te sušimo u hladu i na propuhu, a plodovi se skuplaju u 10-om mjesecu. Kora se skida u prolječe s mladih grana koja je i najdjelotvornija

Kao i iz  izdanaka, a tanin iz kore hrasta djelotvorna je tvar. Najunčikovitija je ako se koristi svježa. Stajanjem se ljekovitost tvari gubi , pa je  potrebno zalihe obnavljati svake godine.

Hrast, a naročito njegova kora  zbog velike količine tanina, liječi i pomaže kod niza bolesti- proširenja vena, krvarenje, hemeroidi, ispucana koža, ekcemi, gnojne rane, čirevi, lupus(tuberkoloza kože), angina, upala ždrijela, čir na želuci, proljevi, kod povračanja, ispadanja čmara, pomaže zadržavanju mokraće, veže otrove i pomaže njihovo izlučivanje iz tijela.

Čaj od hrastove kore veže uz sebe otrove koje unosimo hranom i zrakom udisajima, pa zbog toga služi za pročišćavanje tijela.

Čaj je dobro piti kod mamurluka jer olakšava triježnjenje.
Kod uboda komaraca i drugih insekata također će vam pomoći čaj od hrastove kore.
Čaj i kupka pomažu kod psorijaze, te u liječenju drugih kožnih oboljenja.
Osim toga čaj od hrastove kore koristi se za ispiranje kod upale grla i drugih upala usne šupljine.