Artičoka - reguliše varenje i smanjuje osećaj nadutosti i mučnine u stomaku

Za šta se upotrebljava artičoka?
Artičoka se koristi kod poremećaja varenja, nadutosti, zastoja žuči, povećanog nivoa masti u krvi, kao blag diuretik, a utiče i na smanjenje količine uree u krvi. 

Koristi se i kod oboljenja jetre, stimuliše stvaranje i lučenje žuči, pa se koristi preventivno protiv žučnih kamenaca. Pošto dovodi do pojačanog stvaranja žuči, reguliše varenje i smanjuje osećaj nadutosti, mučnine u stomaku.

Primjenjuje se kod ateroskleroze, jer dovodi do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Kako djeluje artičoka?

Artičoka djeluje na poremećaje varenja, smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove. Poboljšanje nastaje posle primene u trajanju od 2 do 8 nedelja. Artičoka utiče na smanjenje ukupnog holesterola i LDL holesterola (“loš holesterol”), kao i na odnos LDL:HDL (“loš” holesterol : ”dobar” holesterol) tokom primene od 6 do 12 nedelja.


Šta kažu naučna istraživanja?

Artičoka pokreće oslobađanje žuči iz žučne kesice i na taj način reguliše varenje, smanjuje pojave nadutosti, bola. Neke komponente artičoke bi mogle uticati na smanjenje sinteze holesterola. Prema nekim istraživanjima artičoka bi mogla imati i zaštitno dejstvo na ćelije jetre.

Kako se uzima artičoka?

Kod poremećaja u varenju 320-640mg ekstrakta lista artičoke 3 puta dnevno. Kod povećanog nivoa masti u krvi koriste se oko 1800mg dnevno podeljeno u nekoliko doza.

U kojim slučajevima se ne smije koristiti artičoka?

Ne preporučuje se dojiljama, osobama sa oštećenjima jetre i bubrega. Artičoka stimuliše protok žuči, pa može dovesti do pokretanja postojećeg kamena u žuči. Stoga, artičoku ne treba koristiti kod opstrukcije žučnih puteva, kod postojećeg pijeska ili kamena u žuči.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni artičoke?

Artičoka može izazvati alergiju, a povećan rizik je kod osoba koje su alergične na biljke iz familije glavočika (kamilica, neven, ehinacea).