Loše navike poslije jela koje su štetne za vaše zdravlje

Znamo da je najteže riješiti se navike, ali ako istrajete ništa nije nemoguće. Imajte na umu šta sve dobijate ako eliminišete bar četiri sa ove liste…

Cigareta poslije jela Stručnjaci upozoravaju da je ova navika mnogo štetnija nego što se misli, jer samo jedna cigareta može imati isto dejstvo kao da ste ih zapalili 10. Pušenje poslije obroka utiče na metabolizam, a nikotin se lakše vezuje za kiseonik u vašem organizmu.

Voće poslije obroka Voće se brzo vari, ali kada konzumiramo odmah nakon obroka ono ima tendenciju da se dugo zadržava u želucu, pa počinje da truli i oslobađa štetne materije, koje između ostalog utiču na stvaranje gorušice i probavne smetnje. Dakle voće se jede na prazan želudac ili dva sata prije i poslije jela.

Čaj nakon jela Iako ovu naviku upražnjava sve veći broj ljudi, ona nije dobra. Tein kao glavni sastojak čaja vezuje se za gvožđe i otežava njegovu probavu što može biti vrlo loše za anemične osobe. Najbolje je da popijete čaj tek sat vremena poslije jela.Plivanje nakon jela U ovom slučaju, naše bake i mame su bile u pravu, a stručnjaci upozoravaju da to važi i za tuširanje. Voda podstiče i pojačava prokrvljenost u cijelom tijelu, ali poslije obroka krv odlazi u želudac gdje se odvija varenje, pa vam veća prokrvljenost zapravo neće prijati.

Opuštanje remena nakon jela Ovo je navika koju svi radimo, no upravo opuštanje remena nakon što smo se dobro najeli može dovesti do zastoja u probavi. Ali, postoji još jedan razlog koji dovodi do gojenja – ovim potezom oslobađate mjesto u želucu pa ćete moći više da pojedete.

Aktivnost nakon jela Iako svi misle da je fizička aktivnost poslije obroka dobra, istina je ipak malo drugačija. Naime takav čin ometa digestivni trakt koji apsorbuje hranjive sastojke iz hrane. Preporučljiva je vrlo lagana i ugodna šetnja, a jače napore trebalo bi odložiti barem za dva sata.

Spavanje nakon jela Još jedna stara izreka koja se pokazala tačnom. Ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim tim ni dobar za probavu, pa sokovi u želucu ne mogu da obave svoj posao kako treba. Ova navika može dovesti do stomačnih problema, a ne pomaže niti u borbi protiv neželjenih kilograma.