Razliku između klementina i mandarina koju zasigurno niste znali

Klementina je hibrid naranče i mandarine, a raste na području Mediterana i Južnoj Africi. Za razliku od naranče, klementina se lako guli od kore, a ima mali i glatki citrus intenzivno narančaste boje, sa osam sočnih i slatkih dijelova bez koštica.

Klementinu ne izdvajaju uvijek kao samostalnu vrstu, u Njemačkoj i Japanu klementinu zovu mandarina, a ponekad ju također zovu i Alžirska tangerina. Tangerina i klementina su jako slični, samo što je tangerina kiselija i ima koštice.

Postoji dvije verzije porijekla klementine. Prema prvoj, klementinu je dobio otac Clément Rodier u vrtu za siročad u Misserghin, u Alžiru. Prema drugoj verziji, klementinu je sasvim svjesno izveo svećenik Pierre Clement (oko 1900) kada je vodio poljoprivrednu školu u Oranu u Alžiru.

Tako da nije do kraja jasno po kojem od dva Clementa klementina je dobila svoje ime. Mada, priča se da su je Kinezi napravili mnogo ranije.Klementina je manje otporna na hladnoću, plodovi su joj slađi i ukusniji od sorte unšiu, bez sjemenki. Manja je od mandarine te je crvenkaste boje, a sazrijeva negdje oko prosinca.


Ljekovitost mandarine

Pojačava imunitet (izvrstan izvor vitamina C, sadrži i prehrambena vlakna. Ovi sastojci poboljšavaju opće stanje zdravlja)

Djeluje protiv celulita (zbog svog diuretičkog svojstva pomaže u borbi protiv celulita)

Djeluje kao antiseptik

Potiče dobru probavu (najvažnija fitokemikalija mandarine su flavonoidi koji djeluju , smanjuju rast tumora prostate, pluća i raka debelog crijeva)

Poboljšava vid (mandarine sadrže beta-karoten koji u organizmu se pretvara u vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid).

Neretvanska mandarina oduševila je europske stručnjake za svježe voće.

Ovo je nešto drukčije. Vaše mandarine ranije sazrijevaju i to bi trebali iskoristiti na tržištu – rekla je predstavnica UNECE Liliana Anovazzi-Jakab. A domaći proizvođači upravo su to počeli i koristiti. Hrvatska mandarina danas je hit u Rusiji, zemljama Skandinavije, Engleskoj.

Eterično ulje klementine

Eterično ulje se dobiva hladnim prešanjem kore, kao što je pravilo kod citrusa. Ulje posjeduje svježu ljutu citrusnu aromu, poput naranče ili tangerine, ali tanju sa skoro cvjetnom slatkastom nijansom. Perfektno se miješa s drugim uljima, pogotovu citrusnim i cvjetnim.

Tradicionalno eterično ulje klementine se koristi kao antidepresant i sredstvo za smirenje i relaksaciju. Čisto ulje se mora koristiti s oprezom, jer je fototoksično i može iritirati kožu.

Valja imati na umu da 100 grama klementine ima 47 kalorija. Kako ih sagorjeti? 13 min hodanja, 5 min jogginga, 4 min plivanja ili 7 min vožnje bicikla. Pa vi sljedeći puta razmislite prije negoli ogulite petu klementinu za redom ;)