JEZIVO OTKRIĆE O METASTAZAMA: Ovo je pravi razlog što se RAK širi telom!

Odavno se već zna da tumori nastaju kao posledica mutacije određenih ćelija pri deobi. Međutim, malo se zna o tome zašto dolazi do metastaza, odnosno kancer počinje da se širi po organizmu.

Odavno se sumnja da postoji veza između raka i hroničnog stresa, a sada je dokazano da je upravo konstantna psihička napetost krivac za širenje metastaza po telu.

Naučnici su proučavali miševe izložene neprestanom stresu i primetili su da pod pritiskom njihov limfni sistem prolazi kroz takve fiziološke promene, da se kanceri mnogo brže umnožavaju i šire u organizmu.

Oni su zaključili da stres zaista može da predstavlja svojevrstan “okidač” da se tumorske ćelije otcepe i nastave da se šire.

– Mi smo svesni toga da ne možemo pacijentima koji imaju rak da kažemo “opustite se i nemojte da budete pod stresom”, jer to bi bilo kontraproduktivno, posebno što je već činjenica da su bolesni ogroman stres po sebi. Ipak, važno je kako ćemo da pristupamo obolelima od raka, jer negativan pristup umnogome može da im pogorša bolest – rekla je za “ABC News” Erika Sloun sa Monaš univerziteta u Australiji.

Kako se ispostavilo, krivci za rapidno širenje kancera su hormoni stresa, pre svega adrenalin i noradrenalin.

– Ovo je ključno otkriće naše studije, zato što sada znamo da adrenalin deluje kroz određene ćelijske receptore, što će nam pomoći da razvijemo lekove koji će blokirati puteve širenja kancera – rekla je doktorka Sloun.

Zasad, oni su započeli klinička testiranja na ženama obolelim od raka dojke, tako što im daju određene doze propranolola i drugih beta-blokatora.

– Tokom sedam godina praćenja, pokazalo se da je kod pacijentkinja koje su uzimale propranolol zabeležen daleko manji procenat metastaza koje se šire limfnim sistemom i “nastanjuju” u vitalnim organima kao što su pluća – kazala je ona.

Ako se ova studija pokaže pouzdanom i u kliničkoj praksi, ovo će zaista biti fenomenalne vesti.

Piše: telegraf.rs