PRAVA ISTINA O VITAMINU C: Nije uopšte ono što ste mislili o njemu!

U sezoni gripa veoma je važno uzimati dodatne količine vitamina iz svežeg voća i povrća, jer se na taj način podiže imunitet. Međutim, ni u čemu ne treba preterivati, pa ni s vitaminom C. Verovali ili ne, čak ni on nije baš tako bezazlen.

U ovom periodu godine, na pijacama baš i nema mnogo svežeg sezonskog voća i povrća, osim onog iz staklenika ili koje uvozimo iz tropskih krajeva. S druge strane, zima je sezona prehlade i gripa, odnosno period kad su nam vitamini preko potrebni, a naročito vitamin C.

Zato će mnogi posegnuti za kojekakvim suplementima – u prahu, za žvakanje, pilulama ili šumećim tabletama – koji u sebi sadrže aksorbinsku kiselinu. No, iako se ovi preparati prodaju bez lekarskog recepta, važno je znati pravu meru, jer previsoke doze vitamina C mogu telu da naprave više štete nego koristi.

Nutricionisti se slažu da tokom pojačanog napora, stresa ili viroza treba pojačati unos aksorbinske kiseline, ali da ni u kom slučaju ne treba preterivati. Preko 2000-2500 miligrama na dan ovog vitamina već je doza koja je toksična po naše zdravlje!

Iako je C vitamin rastvorljiv u vodi, odnosno kako bi se to stručno reklo hidrosolubilan, a izlučuje se zajedno s mokraćom, prevelike doze organizam nije u stanju da dugoročno metaboliše. A onda, nastaju problemi.


Za početak, ako se odjednom uzme više C vitamina nego što nam je potrebno, sasvim je izvesno da će nam biti muka, da će doći do proliva ili povraćanja, gorušice, grčeva u stomaku i nadutosti, glavobolje, nesanice…

Srećom, svi ovi simptomi su kratkoročni i na kraju će proći. Ipak, ako se duži period vremena svaki dan uporno preteruje, posledice mogu da budu užasne.

Iako se smatra da aksorbinska kiselina ima jako antioksidativno dejstvo – što znači da štiti naše ćelije od propadanja, a samim tim i od nastanka karcinogenih mutacija pri daljoj deobi – veća doza ima potpuno suprotan učinak! Što znači, da umesto sebi da produžite život i sačuvate zdravlje, možete da izazovete i podstaknete rak!

Takođe, velikim dozama vitamina C napravićete svom sistemu za izlučivanje pravi haos. Prvi su na udaru bubrezi, koji nisu u stanju da se izbore s tolikom količinom oksalata koji se oslobađaju tokom sinteze aksorbinske kiseline, što znači da će se u njima stvoriti oni oštri kamenčići u bubregu, koji bole kao sam đavo! A možete misliti samo kako je kad stignu do bešike i mokraćnih kanala.

Isto tako, vitamin C ima moć da iz druge hrane podstakne sintezu gvožđa, a previše ovog minerala može da uništi vašu jetru, srce i pankreas. To sigurno ne želite, zar ne?

Sve u svemu, iako vitaminom C ne možete direktno da se overdozirate i ubijete (osim baš ako biste slistili u cugu kilogram koncentrovane aksorbinske kiseline), s njime nikako ne bi trebalo preterivati!

Savim će biti dovoljno da kroz balansiranu ishranu pojedete jednu do dve pomorandže na dan ili jednu crvenu papriku ili grejpfrut ili pola šolje brokolija ili nekoliko kivija ili limunadu ili dve jabuke. Ali, nikako ne sve odjednom u istom obroku, a posebno ne da se kljukate šakom vitamina iz apoteke!

Piše: telegraf.rs