PROMUKLI STE? BOLI VAS GRLO? Lekovi se nalaze u vašoj kuhinji!

Ovih dana se sve više ljudi žali na nesnosnu upalu grla koja se manifestuje poteškoćama s gutanjem, bolnom gušom i gustim šlajmom koji je nemoguće iskašljati. Pritom, svako malo im glas zaškripi, pa čak i u potpunosti otkaže. Ako ste i vi među njima, evo šta možete da uradite kako biste sebi olakšali muke.

Najčešći uzrok upale grla su prolazne, sezonske viroze, a problemu doprinosi i suv vazduh u nedovoljno provetravanim prostorijama. Iako najverovatnije nemate temperaturu ili barem ne visoku, promuklost i bolove najčešće prati curenje iz nosa i nezgodan kašalj – što je sasvim dovoljno da vam poremeti normalno funckionisanje.

Ipak, pre nego što se odlučite da provedete sate u krcatim čekaonicama domova zdravlja ili posegnete za skupim lekovima probajte prvo sebi da olakšate problem pomoću prirodnih sredstava koje sigurno imate u svojoj kuhinji.

Med i limun

Ublažavaju neprijatne simptome, jer limun čisti grlo od sluzi koja se sliva iz nosa u ždrelo, a med oblaže sluzokožu i ublažava iritaciju.


Đumbir

U pitanju je prirodno protivupalno sredstvo. Najbolje je đumbir konzumirati narendanog u salati, čaju ili dodati jelu, pred kraj kuvanja.

Grgoljanje slanog rastvora

Topla slana voda umiriće upalu i umanjiti neprijatne simptome. Dovoljno je da u četiri decilitra mlake vode dodate kašičicu morske soli i nekoliko puta dnevno ispirate grlo.

Bombone

Najbolje su one biljne, bez šećera, s eukaliptusom, mentom ili limunom, jer će one ne samo ublažiti kašalj, već i potpomoći obnovu nadražene sluznice.

Šta NE SMETE da radite

Trebalo bi izbegavati uzimanje lekova za skidanje tepmerature ako je ona niža od 38°C. Isto tako, ne preporučuje se samoinicijaticno uzimati kapi za nos ili neke od protivupalnih preparata za grlo. Na ovaj načim poremetićete prirodne fiziološke mehanizme odbrane i usporićete oporavak.

Šta ako se simptomi pogoršaju?

Treba imati na umu da promuklost, kašalj i bol mogu da budu simptomi bakterijske upale grla uzrokovane streptokokom. U tom slučaju javlja se i opšta malaksalost i povišena temperatura koja ne prolazi danima. Ovo je situacija kada MORATE KOD LEKARA.

On će proceniti koliko je grlo crveno, da li su primetni gnojni čepići, a ako je potrebno, poslati vas da uradite bris, kako bi se utvrdilo da li je zaista reč o streptokoknoj infekciji ili nečem drugom. U slučaju da jeste, tada je terapija antibitiocima neizbežna, ali i odmor kod kuće.

Piše: telegraf.rs