Šta se u tijelu dešava kada izbacimo bijeli hljeb iz ishrane?

Hljeb je bomba koja dolazi u mnogo različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Saznajte šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz ishrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb…

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom 

Hljeb je je prepun ugljenih hidrata, a ako ga naglo izbacite iz ishrane, na tijelu se to primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Ipak nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku viška vode koja se skuplja u tijelu. Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni 

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je bijeli hleb pun, u  organizmu uzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne, nagle signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije iz bijelog hljeba zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.


3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati 

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su veoma važna za normalan rad crijeva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz ishrane i u svakodnevnu ishranu uvrstite cijele žitarice probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i “gorivo” za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava – tijelo reaguje negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

Piše: tuzlanski.ba