Zašto doktori preporučuju da pijemo prepečeno mlijeko

Sezona je gripa i prehlada, i većina ljudi trenutno ima problema sa nadraženim grlom.

Iako ste možda već bili kod ljekara, potrebno je određeno vreme da terapija počne da djeluje, a vi osjetite olakšanje.

Ako želite da ubrzate svoj oporavak, okrenite se starom lijeku naših baka kojim su nam u djetinjstvu liječile kašalj i bol u grlu, a koji i naši ljekari i dan danas preporučuju kao pravi melem za pluća. U pitanju je prepečeno mlijeko.

Ovaj napitak poznat je još i kao šerbet i karamel mlijeko, a kako god da ga zovu, svi imaju isti zaključak – ono efikasno ublažava kašalj, ubrzava sazrijevanje i iskašljavanje sekreta iz grla, ublažava bol u grudima i plućima prilikom jakog kašlja i umirujuće djeluje na cijeli organizam.

Recept: 2-3 kašičice šećera stavite u džezvu i zagrejte na ringli. Šećer će se brzo otopiti, zato je bolje da se ne udaljavate od šporeta, jer lako zagori. Čim postane tečan i zlatne boje, odmah sipajte mlijeko (2-3 dl) u džezvu, a zatim pustite da provri.

Ostavite da se malo prohladi, pa popijte dok je još vruće.


Zašto treba da pijete prepečeno mlijeko?

Sinusi i curenje nosa

Dok se šećer topi, oslobodiće se slab dim oštrog mirisa. Ako imate upalu sinusa, zapušen nos ili curenje nosa, blago se “inhalirajte” ovim mirisom. Vodite računa da ne pretjerate – udahnite samo nekoliko puta ovaj dim kroz nos, jer ako pretjerate, može doći do glavobolje.

Kašalj

Ako vas je uhvatio suvi kašalj i grebanje u grlu, najbolje je odmah pripremiti prepečeno mlijeko. Ono će umiriti bol i grebanje u grlu, a takođe će i ubrzati proces sazrijevanja kašlja, a samim tim i trajanje prehlade.

Bol u grudima

Kako kašalj sazreva, tako dobijamo sve jače napade kašlja, koji mogu da izazovu i jak bol u plućima i grudima, naročito kod pušača. U ovom slučaju, srpski ljekari još uvek preporučuju prepečeno mlijeko kao pravi melem za pluća.

Nijedan apotekar vam neće priznati: Ovo je jedini pravi lijek za kosti!

Ljepši san

Mislite da djeca piju toplo mlijeko pred spavanje tek onako? Varate se! Vruće mlijeko prije nego što legnete opustiće čitav organizam, pa ćete brže zaspati, a san će vam biti ljepši i kvalitetniji.

Napomena: Ako vam je šećer prilikom pripreme zagoreo, bacite ga i otopite novi, jer vam zagoreo neće pomoći, već može samo da izazove mučninu.

Takođe, ako imate temperaturu, ne bi trebalo da konzumirate mliječne proizvode.

Ako vam se ukus prepečenog mleka dopadne, kao što je to slučaj kod većine ljudi, možete ga piti i kada niste bolesni, jer ne može da vam naškodi.

Možete da probate i da umesto šećera otopite nekoliko negro bombona – možda vam zvuči kao suluda kombinacija kada se pravi sa mlekom, ali ukus je zapravo odličan, a efekat, prema tvrdnjama mnogih, još jači nego kada je u pitanju šećer prenosi kurir.