Jednostavna terapija za bolove u leđima

Paracetamol i fizička aktivnost su najbolja i najjednostavnija terapija za neugodne bolove u leđima, tvrde australski istraživači i upozoravaju da ostali poznati tretmani jednostavno ne djeluju.

Prema rezultatima studije, objavljene u renomiranom britanskom medicinskom magazinu "The Lancet", anti-inflamatorni lijekovi i manipulacija kičme nisu nimalo ubrzali oporavak 240 pacijenata koji su sudjelovali u ovoj studiji, a koji pate od bolova u leđima.

Pomenute terapije još uvijek preporučuje mnoštvo liječnika širom svijeta, iako stručnjaci tvrde da osobe koje pate od bolova u leđima treba uvjeriti da što manje vremena provode ležeći i da uzmu paracetamol.

Istraživači sa Univerziteta u Sydneyju su jednoj grupi pacijenata propisali anti-inflamatorni lijek diklofen, drugoj grupi pacijenata beskorisan lijek, trećoj grupi manipulaciju kičme, a četvrtoj grupi je propisana lažna manipulacija.


Pacijenti su također dobili i jednostavan savjet od liječnika da budu što aktivniji, izbjegavaju ležanje i uzmu paracetamol koji će ublažiti bolove u leđima.

Na kraju studije, nakon 12 sedmice, nije uočena razlika u brzini oporavka kod pacijenata kojima je propisan diklofen ili manipulacija kičme. Gotovo svi pacijenti su se oporavili po završetku studije neovisno o terapiji koja im je bila propisana.

"Anti-inflamatorni lijekovi poput diklofena ili ibuprofena, kao i manipulacija kičme mogu imati ozbiljne nuspojave, što znači da bi liječnici svojim pacijentima, koji pate od bolova u leđima, uvijek trebali propisati terapiju koja ih ne izlaže dodatnom riziku i velikim troškovima. Naša studija je dokazala da su fizička aktivnost i paracetamol zapravo vrlo jednostavno i učinkovito rješenje za pacijente sa akutnim bolovima u leđima.", objasnio je voditelj studije Mark Hancock za BBC.

Piše: klix.ba