-->

Zbog zdravstvenih razloga ograničiti težinu školskih torbi!

Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH apelira na direktore osnovnih škola i ministarstva obrazovanja na svim nivoima vlasti da ograniče težinu školskih torbi na deset posto težine učenika.

U saopćenju za javnost oni navode da sadašnje stanje ukazuje da su torbe teške i da se tako direktno ugrožava zdravlje učenika.

"Preteška školska torba, uz dodatnu torbu za sportsku opremu, uzročnik je oštećenja kičme koja se u dječijem uzrastu manifestuje kao skolioza i kifoza, a takve osobe u četvrtoj deceniji očekuju diskus hernije i umanjena radna i životna sposobnost," navodi se.

Iz Udruženja upozoravaju da učenici po jednom predmetu nose po tri knjige, raznu dodatnu opremu i pribor. O tome se ne vodi dovoljno računa.


"Molim nadležne da preventivno djeluju kako bismo zaštitili zdravlje naše djece,“ izjavio je predsjednik Udruženja Aziz Tafro.

Piše: klix.ba

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.