Redovno je prosipate, a niste ni svesni koliko je ova tečnost dragocena za zdravlje!

Sok od kiselih krastavca sadrži kalijum i dobar je kod visokog pritiska, jača desni, nokte, kosu, pomaže kod reume…

Ova tečnost se veoma lako pravi, a malo je poznato kakve sve pogodnosti može da donese našem organizmu. Kiseli krastavci su puni elektrolita, antioksidanata i hranljivih materija, koje će telu omogućiti da se obnavlja prirodno i bude zdravije.

Otkrivamo vam sve prednosti soka od kiselih krastavca:

1. Bolji je od bilo kog sportskog napitka

Fudbali i prosfesionalni sportisti su dugo verovali da unošenje soka od krastavca pomaže obnavljanju elektrolita, a sada su dobili i zvaničnu potvrdu naučnika.
U mnogim bolnicama koristi kao pomoć bolesnicima sa srčanim problemima. Za samo 85 sekundi, sok od krstavca ublažiće grčeve i vratiti ravnotežu.


2.Sprečava grčenje mišića

Kalcijum hlorid i sirćetna kiselina pomažu da se natrijum i kalijum mnogo lakše apsorbuju u organizmu. Zato ga sportisti piju posle napora, jer sprečava grčenje mišića.

3. Ublažuje sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu (RLS) javlja se kod onih, koji kad legnu u postelju, a pritom vape za odmorom i snom, imaju neprijatan nemir u nogama praćen neodoljivom potrebom da ih stalno pomeraju. Mnogima su ovi simptomi momentalno nestajali ako su pre spavanja uzimala sok od krastavca.

4. Smiruje stomak

Probajte ga kada imate nervozan stomak ili gorušicu. Drugi predlog je sirće i med, ali ovo ne može da bude ni približno ukusno soku od krastavca.

5. Pomaže kod mamurluka i prikriva tragove alkohola

Često je popularan kod maloletnika, koji žele da sakriju od roditelja da su pili alkohol. Isto tako može pomoći prilikom oporavljanja od mamurluka.

6. Dobar antioksidanas

Sadrži malo kalorija, a puno elektrolita, sa visokim procentima vitamina C i kalijuma, samim tim pogodan je za mršavljenje. Jak je antioksidans, jer zbog kiselog sadržaja lakše aposorbuje hranljive materije u telu.


Način konzumiranja

To što dobro deluje na naše zdravlje, ne znači da treba da sok od kiselih krastavaca pijemo iz tegle. Postoje mnogo blaži načini unošenja ove dragocene turšije u organizam. Svuda gde mislite da možete da jedete kisele krastavce dodajte njihov sok. Odlično se slaže sa salatama od jaja ili tune. Možete ga piti uz jogurt, dodati ga bilo kojoj marinadi za spremanje mesa.

Negativni efekti

Kao i kod svake dijete, promene ishrane ili unošenje suplimenata, neophodno je prethodno da se konsulutujete sa lekarom. Konzumiranje ove tečnosti nema neželjenih efekata, ali ipak postoje situacije kada ga ne treba koristiti.

– Ako ste na posebnom režimu ishrane
– Ako imate giht ili neko u familiji je bolovao od toga (može da izazove skupljanje mokraćne kiseline)
– Ako uzimate lekove
– Preporučuje se izbegavanje soka od kiselih krastavaca koji sadrže aditive i konzervans

Preuzeto sa: telegraf.rs