Jabuke, banane i mleko: Jedete ih u POGREŠNO vreme i zbog toga vam UGROŽAVAJU zdravlje!

Mleko opušta telo i omogućava ćelijama da efikasno apsorbuju hranljive materije - ali samo ako ga pijete u određeno vreme..

Svaka namirnica ima svoje vreme konzumiranja, ukoliko ih uzimate u pogrešno vreme mogu škoditi vašem zdravlje na više načina. Na primer, ako jedete bananu uveče povećavate rizik od prehlade, dok konzumiranje šećera može doovesti do pojave viška kilograma.

Ovo su namirnice koje se najčešće uzimaju u pogrešno vreme:

Mleko

Najbolje vreme za uzimanje mleka je noću, a ne danju,tvrde stručnjaci. Mleku je potrebno više vremena da se svari, zato je bolje piti ga noću. Opušta telo i omogućava ćelijama da efikasno apsorbuju hranljive materije, dok se odmarate.


Pirinač

Danju je jesti ga danju, savršen a namirnica za ručak. Metabolizam je brži nego noću, tako da vam ostavlja dovoljno vremena da iskoristite ugljene hidrate. Noću pirinač izaziva nadutost, zbog velike količine skroba. Takođe može dovesti i do gojaznosti.

Kiselo mleko

Kada se jede u toku dane, pospešuje varenje, i umiruje probavni sistem. ima dejstvo kao probiotik i pozitivno deluje na crevnu floru. Ukoliko ga jedete noću, može prouzrokovati kašalj.

Šećer

Sladoledi , čokolade i ostali proizvodi koji sadrže veće količine šećera, treba konzumirati ujutru. U to vreme smo najaktivnij i telo je u stanju da “sagori” velike količine šećera. Noću je fizička aktivnost smanjena i može doći do nagomilavanja masnih naslaga.

Pasulj i mahunarke

Najbolji efekat imaju ako se noću koriste jer su bogate vlaknima, pomažu varenje i smanjuju nivo holesterola. Nije preporučljivo jesti isočiva i pasulj ujutru ili tokom dana , tada povećavaju apetit i možetete više jesti tokom dana.

Banana

Puna je vlakana i pomaže proces varenja i umiruje gorušicu. Njihovim konzumiranjem povecava se nivo energije u toku dana. Trebalo bi je jesti pre treninga ili izlaganja nekom većem naporu. Kako je bogata magnezijumom, može izazvati stomačne tegobe ako se uzima noću na prazan stomak.

Jabuke

Ovo voće je bogato pektinom, a naročito kora. Pektin blagotvorno deluje na creva i sprečava zatvor. Kako sadrži organske kiseline, ako se uzima noću može povećati nivo kiseline.

Preuzeto sa: telegraf.rs