Prestao sam da vežbam i 5 stvari koje su se desile mom telu su me ostavile u šoku!

Šta se dešava kada prestanemo da vežbamo? Iznenadićete se kada budete saznali..

Kada sam planirao da malo odmorim od teretane i vežbanja, to se pretvorilo u duži period nego što sam očekivao. Usledile su vidljive promene – mišići su počeli da se opuštaju, a metabolizam usporava.

U redu je da ponekad odmorimo mišiće od napora, čak i stručnjaci savetuju da se dan-dva napravi pauza, pa čak i dve nedelje, ali nikako duže od toga, jer postoje kontraefekti koji nastaju kada prestanete da vežbate.

Povišen krvni pritisak

Posle tri meseca konstantnog odlaska u teretanu, napravio sam pauzu i krvni pritisak se promenio i to odmah. Pritisak mi je bio niži, dok su se arterije suzile.  Vežbanjem ostvarujete veći protok krvi, arterije se privremeno šire da bi se olakšala cirkukacija.

Ova tendencija je aktivna 24 sata, ali ako ne nastavite da vežbate, krvni pritisak će vam se vratiti na prethodno stanje. Poenta je da što više vežbate, imaćete bolji krvni pritisak. Bolje je da vežbate i pola nedelje, nego uopšte.


Mišići postaju manje osetljivi na insulin

Kada vežbamo, naši mišići obrađuju insulin i apsorbuju glukozu kao energiju. Ako izgubimo osetljivost na insulin, onda će naše telo šećer pretvarati u masti, umesto da prerađuje i stvara energiju. Ovo može dovesti do dijabetesa i infekcija.

Srećom, telo može da se prilagodi veoma brzo i poveća osetljivost na insulin, ako nastavimo makar malo da vežbamo i pripazimo na ishranu. Samo 30 minuta hoda nekoliko puta nedeljno dovoljno je da telo na željeni način obrađuje insulin.

Gubitak mišićne mase

Smanjio sam se i to mi se desilo brže nego što sam očekivao. Svi napori koje sam uložio dizanjem tegova, brzo su isparili. Imajte na umu da veliki mišić, ne znači i jak mišić.

– Ako provedete dve nedelje na odmoru, verovatno će uticati na veličinu mišića i snage. Posle mesec dana pauze, izgubićete mišićnu masu, ali snagu ćete relativno zadržati – rekao je Džeremo Leneke, profesor sa Univerziteta Misisipi.

Opada potrošnja kiseonika

Kardio sposobnost organizma je prva koja strada kada odjednom prestanemo da vežbamo. Naučno je dokazanao da potrošnja kiseonika pada za sedam odsto posle 12 dana potpune neaktivnosti, 14 odsto posle 50, a 16 odsto posle 84 dana.

U praksi ovo znači povišen puls,  zadihanost i usporenost.

Loše raspoloženje

Primetio sam naglo pogoršanje raspoloženja. Dok sam vežbao, osećao sam se bolje. Telo je proizvodilo endorfin, serotonin, dopamin, hormone koji čine da se osećamo dobro. Po prestanku vežbanja, nestali su ovi hormoni, a samim tim i dobro raspoloženje. Postao sam napet, depresivan i imao problem sa koncentracijom.

Preuzeto sa: telegraf.rs